Αρχεία Ημερολογίου για Ιούνιος 2021

Ιούνιος 01, 2021

Η σημερινή Παρατήρηση της Ημέρας έρχεται από την Ελλάδα!

Η σημερινή Παρατήρηση της Ημέρας του iNaturalist έρχεται από την Ελλάδα!

H μέδουσα Pelagia noctiluca, Μωβ τσούχτρα, καταγράφηκε στην Τήνο, από τον χρήστη gvidalis.

Συγχαρητήρια!!!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την καταγραφή εδώ.

Posted on Ιούνιος 01, 2021 0717 ΠΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Καλοχώρι!

Με μία σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών και καταγραφή της βιοποικιλότητας, μίνι ξεναγήσεις, ποδηλατοπορεία και περίπατο στη φύση θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου 2021, σε ένα διήμερο που οργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, την περιβαλλοντική ομάδα Εχεδώρου Φύσις, την εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή, τη Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα και την περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

Όσον αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται, το απόγευμα του Σαββάτου 5 Ιουνίου η iSea θα παρουσιάσει διαδικτυακά το iNaturalistGR, το οποίο είναι η «πύλη» της Ελλάδας στον κόσμο του iNaturalist, μιας από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επιστήμης πολιτών παγκοσμίως. Το iNaturalist δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην καταγραφή της βιοποικιλότητας αναρτώντας παρατηρήσεις από φυτά ή ζώα που συναντούν δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά δεδομένα μεγάλης αξίας για τη μελέτη της βιοποικιλότητας.

H ενημέρωση θα γίνει στις 18:00 μέσω του εξής συνδέσμου Zoom: https://zoom.us/j/94440714569?pwd=eVZwbWUrT0huQjlKcnU1TEZicEk5UT09.

Οι δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή Γαλλικού-Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή είναι μία ιδανική ευκαιρία για τους επιστήμονες πολίτες να ξεκινήσουν τις καταγραφές στην πλατφόρμα του iNaturalistGR!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 5 Ιουνίου:

18:00: Διαδικτυακή παρουσίαση του iNaturalistGR με τίτλο "iNaturalistGR: ένα νέο εργαλείο μεγάλης κλίμακας για τη συλλογή δεδομένων βιοποικιλότητας στην Ελλάδα".

Κυριακή 6 Ιουνίου

9:30 – 13:30: Παρακολούθηση πουλιών και μίνι ξεναγήσεις στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – Πάρκο Κερκύρας/Κόκκινος Δρόμος

9:30 – 13:30: Υποδοχή επισκεπτών στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

9:30 – 12:00: Ποδηλατοπορεία 28 klm. Εκκίνηση: Πάρκο Κερκύρας/Κόκκινος Δρόμος

10:00 – 11:00: Πεζοπορία 60 min στις εκβολές του Γαλλικού Ποταμού. Εκκίνηση: Διασταύρωση παράκτιου αναχώματος/ιστός σημαίας

11:00: Απελευθέρωση ζώων στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εδω!

Posted on Ιούνιος 01, 2021 0115 ΜΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Ιούνιος 08, 2021

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ενεργός υποστηρικτής του iNaturalistGR!

Το iNaturalistGR με μεγάλη χαρά έχει λάβει τη θερμή υποστήριξη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, το οποίο προωθεί ενεργά τη χρήση του στα μέλη του και θα το αξιοποιήσει στις εξορμήσεις που διοργανώνει στη φύση!

"Οι Έλληνες Πρόσκοποι θα μπορούν να έχουν στα χέρια τους ένα νέο εργαλείο για να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλους τους συμπολίτες τους να υιοθετούν συμπεριφορές και πρακτικές με τις οποίες θα εξασφαλίζεται η διατήρηση της βιοποικιλότητας και θα ενισχύεται η αποφασιστικότητα των κοινωνιών, ώστε να έχουμε πραγματικά τη δύναμη και την ευκαιρία να διατηρήσουμε το μωσαϊκό της ζωής από το οποίο εξαρτόμαστε όλοι."

Μείνετε συντονισμένοι για μελλοντικές δράσεις!!!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και τη σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του webinar που διοργανώθηκε από τους Προσκόπους για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εδώ: https://bit.ly/3v2B3q8 & https://bit.ly/3x0yqXa.

Posted on Ιούνιος 08, 2021 0146 ΜΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Ιούνιος 11, 2021

Τοπ χρήστες στην Ελλάδα!

Γνωρίστε τον Κωνσταντίνο Ζωντανό, γνωστό και ως @kostaszontanos!

Ο Κώστας είναι βιβλιοθηκονόμος από τη Θεσσαλονίκη και από το 2014 ξεκίνησε να παρατηρεί τη φύση και τη βιοποικιλότητα στους μικρούς καθημερινούς περιπάτους και στις εκδρομές του. Έτσι λοιπόν, προέκυψε η ανάγκη να οργανώσει όλες τις παρατηρήσεις του και να τις μοιραστεί με άλλους φυσιολάτρες αλλά και ειδικούς. Ξεκίνησε με το Project Noah αλλά όταν ενημερώθηκε για το iNaturalist εκτίμησε τα πλεονεκτήματά του και μετέφερε σε αυτήν την πλατφόρμα όλες τις παρατηρήσεις του. Πιστεύει ότι το βασικότερο πλεονέκτημα του iNaturalist είναι η οργανωμένη συνεισφορά της κοινότητας για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση των ειδών αλλά και η ταξινομική βάση που είναι ενσωματωμένη στην πλατφόρμα. Η ταξινομική βάση ενημερώνεται συστηματικά και οποιαδήποτε σχετική παρατήρηση μπορεί να αποστέλλεται σε έναν επιμελητή (curator) που επιλαμβάνεται άμεσα του θέματος.


Sericomyia lappona - Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα

Έτσι λοιπόν, ο Κώστας είναι ενθουσιασμένος με την εμπειρία του με το iNaturalist, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι για τις παρατηρήσεις που αναρτά δείχνουν ενδιαφέρον ειδικοί και συνεισφέρουν στην ταυτοποίησή τους. Όπως αναφέρει και ο ίδιος «Δεν είναι μικρό πράγμα τις παρατηρήσεις σου π.χ. για τα ορθόπτερα της Ελλάδας, να τις ταυτοποιεί ο Luc Willemse ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου για τα ορθόπτερα της Ελλάδας The Grasshopers of Greece.». Επίσης, αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση που για κάποιες από τις φωτογραφίες του, του έχει ζητηθεί άδεια για να χρησιμοποιηθούν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει την τεράστια χαρά να καταγράψει κάποιο είδος για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για τον ίδιο, η χρήση της πλατφόρμας ξεκίνησε σαν χόμπι αλλά εξελίχθηκε σε μια διαρκή διαδικασία μάθησης και ανταλλαγής γνώσεων. Όπως στο επάγγελμά του έτσι και στην ενασχόλησή του με την παρατήρηση της βιοποικιλότητας αναγνωρίζει την αγάπη του για την αναζήτηση, την ανάκτηση και την ταξινόμηση πληροφοριών.


Eurydema dominulus - Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα

Επί του παρόντως δεν έχει συγκεκριμένα είδη που παρατηρεί, ωστόσο δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρουν στα έντομα και ιδιαίτερα στα δίπτερα από τις οικογένειες Syrphidae και Bombyliidae αλλά και στα κολεόπτερα από την οικογένεια Cerambycidae. Κάποια από τα αγαπημένα του είδη είναι τα: Lysimachia arvensis, Libelloides macaronius, Sericomyia bombiformis, Pelecanus crispus, Rosalia alpina.

Όσον αφορά την χρήση του iNaturalist, ο Κώστας δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί συστηματικά αφού καταχωρεί σε αυτό όλες της παρατηρήσεις του. Το χρησιμοποιεί όπου και αν βρίσκεται αν και οι καταγραφές του αφορούν κυρίως τον Χορτιάτη, το Σέιχ-Σου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το Βίτσι, τον Σταυροπόταμο και τον Μελισσότοπο στην Καστοριά. Βέβαια, πολλές από τις καταγραφές του αφορούν και την περιοχή γύρω από το σπίτι του ακόμα και το ίδιο του το σπίτι στη Θεσσαλονίκη! Εδώ μπορείτε να βρείτε και ένα κείμενο που έγραψε ο ίδιος για την εμπειρία του με την πλατφόρμα του iNaturalist.

Από τον Απρίλιο του 2021, ο Κώστας είναι μέλος της κοινότητας του iNaturalistGR!


Chitona macedonica - Πρώτη καταγραφή στο iNaturalist

Μερικές πηγές που χρησιμοποιεί ο Κώστας για ταυτοποιήσεις:

  1. BioLib
  2. Herpetofauna.gr
  3. Diptera.info
  4. Lepiforum
  5. Cerambycidae
  6. Coleoptera
  7. Insects of Greece and Cyprus
  8. Greece's & Cyprus' Odonata
  9. Spiders of Greece and Cyprus
  10. Hymenopterists Forum
  11. Hoverflies of the World (Diptera, Syrphidae)
Posted on Ιούνιος 11, 2021 0647 ΠΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο