Τι είναι το iNaturalistGR;

Το iNaturalistGR είναι η «πύλη» της Ελλάδας στον κόσμο του iNaturalist, διαχειριζόμενη από την iSea, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, με την υποστήριξη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας .

Το iNaturalistGR σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε αναρτήσεις με παρατηρήσεις από φυτά ή ζώα που συναντάτε στην Ελλάδα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη προκειμένου να τα ταυτοποιήσετε, να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για αυτά, να διατηρήσετε το δικό σας αρχείο με παρατηρήσεις αλλά και να τις μοιραστείτε μαζί με άλλους φυσιολάτρες! Κάθε παρατήρηση που αναρτάται, επικυρώνεται από την κοινότητα χρηστών του iNaturalist, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά δεδομένα μεγάλης αξίας για την μελέτη της βιοποικιλότητας.

Έτσι, το iNaturalistGR είναι ένα σύστημα πληθοπορισμού (crowdsourcing) αναγνώρισης και καταγραφής της εμφάνισης ειδών αλλά και μια διαδικτυακή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης για φυσιολάτρες!

Στόχοι του iNaturalistGR είναι η αύξηση της κατανόησης και του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη βιοποικιλότητα, τη φυσική ιστορία και το περιβάλλον της Ελλάδας, αλλά και η δημιουργία μιας υψηλού επιπέδου βάσης δεδομένων βιοποικιλότητας που είναι χρήσιμη για την επιστήμη και τη διατήρηση της φύσης.

Το iNaturalistGR είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου iNaturalist.

Τι είναι το iNaturalist;

Το iNaturalist, μια από τις πιο γνωστές εφαρμογές που αφορούν τη φύση και την επιστήμη των πολιτών, είναι μια κοινή δράση του California Academy of Sciences και του National Geographic Society. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους πολίτες, παιδιά και ενήλικες, να αναγνωρίσουν φυτά και ζώα που υπάρχουν γύρω τους με το να τα καταγράφουν και να τα μοιράζονται μέσα από μια διαδικτυακή πλατφόρμα και μία εφαρμογή κινητού. Το iNaturalist είναι φιλικό για χρήστες όπως παιδιά και έφηβοι, και χάρη στο γεγονός ότι είναι μια εφαρμογή εύκολα προσβάσιμη από κινητό, κάνει την αναγνώριση βιοποικιλότητας εύκολη και ευχάριστη.

Στον πυρήνα του iNaturalist είναι η ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τη βιοποικιλότητα ώστε όλοι όσοι το χρησιμοποιούν να μάθουν ο ένας απ’ τον άλλο περισσότερα για τη φύση!

iSea & Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η iSea είναι μια μη-κερδοσκοποκή, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη από νέους αλλά έμπειρους επιστήμονες στη διαχείριση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο πρωταρχικός στόχος της iSea είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά. Κύρια εργαλεία της iSea είναι η επιστημονική έρευνα, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η Επιστήμη των Πολιτών.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ίδρυμα κοινωφελές, αφιερωμένο στη μελέτη, συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδρύθηκε το 1964 στην Αθήνα, και χάραξε μια πρωτοπόρα πορεία, μια νέα προσέγγιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Ανέπτυξε ενεργό επιστημονική δραστηριότητα και διαμόρφωσε μια νέα παιδεία καθολικής αξίας για επανένταξη του ανθρώπου στις λειτουργίες και την οικονομία της Φύσης.

Revised on Μάρτιος 16, 2021 0828 ΠΜ by dkats dkats