Αρχεία Ημερολογίου για Μάιος 2021

Μάιος 07, 2021

Τοπ χρήστες στην Ελλάδα! - @nickpapag

Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναρτήσεων που θα είναι αφιερωμένες τους χρήστες με τις περισσότερες καταγραφές και ταυτοποιήσεις στην Ελλάδα.

Γνωρίστε τον Νικόλαο Παπαγεωργίου, γνωστό και ως @nickpapag!

O Νίκος είναι εκπαιδευτικός Πληροφορικής στη Λευκάδα και έχει κάνει πάνω από 13,000 παρατηρήσεις και 10,000 ταυτοποιήσεις! Η γνωριμία του με το iNaturalist έγινε τον Νοέμβριο του 2018, καθώς έπεσε πάνω του αναζητώντας νέες εφαρμογές για τον προσωπικό του ιστότοπο όπου έχει συγκεντρωμένα συνεργατικά εργαλεία για την τάξη. Δοκιμάζοντας πώς λειτουργεί το iNaturalist συνειδητοποίησε ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (και όχι μόνο), και έτσι έγραψε ένα άρθρο για να το γνωστοποιήσει στην εκπαιδευτική κοινότητα. Άμεσα, την ίδια χρονιά, δημιούργησε για το σχολείο του ένα «κλειστό» Πρότζεκτ, το «Παρατηρούμε Παντού», στο οποίο οι μαθητές κατέγραφαν την πλούσια Βιοποικιλότητα αρχικά της Λευκάδας αλλά έπειτα και όλης της Ελλάδας.

Από τα τέλη του 2018 λοιπόν, ο Νίκος ξεκίνησε να ανεβάζει φωτογραφίες που είχε ήδη από εκδρομές, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταλάβει τη λειτουργία της εφαρμογής, αλλά και να συντονίζει το Πρότζεκτ του σχολείου του. Μετά από λάθη, βεβιασμένες αναγνωρίσεις, ξενύχτια αλλά και την απίστευτη υποστήριξη και κατανόηση της κοινότητας του iNaturalist, ξεκίνησε και εδραιώθηκε η μεγάλη αγάπη του για την καταγραφή οποιασδήποτε μορφή ζωής. Κάτι αντίστοιχο πέρασε και σε αρκετούς/τές μαθητές και μαθήτριες του σχολείου του οι οποίοι/ες, αν και πλέον έχουν φύγει από αυτό, συνεχίζουν και χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρήκε μια μεγάλη διέξοδο μέσα από το iNaturalist... οι περίπατοί του, αν και γινόταν στα ίδια και ίδια μέρη, απέκτησαν άλλο νόημα ψάχνοντας για νέα είδη!


Papilio alexanor

Έτσι, για τον Νίκο το iNaturalist είναι ένα χόμπι αλλά και ένα μέσο - ως εκπαιδευτικός - να περάσει σε μικρά, μεγάλα παιδιά αλλά και στους ενηλίκους, τη σημασία της προστασίας της βιοποικιλότητας αλλά και της καταγραφής και ανάδειξης περιβαλλοντικών ζητημάτων (π.χ. σκουπίδια, πλαστικά δίπλα σε άγριες ορχιδέες ή στις παραλίες μας). Το Πρότζεκτ «Παρατηρούμε Παντού» και οι παρατηρήσεις του, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχολική ιστοσελίδα και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, μπορούν να βλέπουν την πρόοδό του!


Cucullia lychnitis

Ο Νίκος δεν έχει συγκεκριμένα είδη που τον ενδιαφέρουν, αν και μπορεί να μείνει απασχολημένος για ώρες παρατηρώντας πτηνά, ανισόπτερα/ζυγόπτερα, όπως και πεταλούδες (ειδικά κάμπιες). Ενδεικτικά, κάποια από τα αγαπημένα του είδη στην Ελλάδα είναι τα εξής: Falco tinnunculus, Falco naumanni, Ardea cinerea, Upupa epops, Papilio machaon, Iphiclides podalirius.

Πλέον, χρησιμοποιεί το iNaturalist σχεδόν καθημερινά και έχει πάντα στο μυαλό του να επισκεφτεί διαφορετικές περιοχές για να αναζητήσει νέα φυτά και ζώα. Ωστόσο, όπου και αν βρίσκεται αν συναντήσει οποιαδήποτε είδους βιοποικιλότητα... οι πιθανότητες να την καταγράψει είναι πολλές!

Από τον Απρίλιο του 2021, ο Νίκος είναι μέλος της κοινότητας του iNaturalistGR!


Κοινή Γερακίνα

Μερικές πηγές που χρησιμοποιεί ο Νίκος για ταυτοποιήσεις:

  1. GreekFlora
  2. Flora Ionica
  3. NaturaGraeca
  4. herpetofauna.gr
Posted on Μάιος 07, 2021 1238 ΜΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο