132. Zuidenwind Grauwe Kiekendief

https://www.eventbrite.co.uk/d/online/wildlife/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/birds/

Op de Krammer zijn Enercon E-115 windturbines gebouwd. Waarom is juist deze turbine zo geschikt? Pim Veth gaat in Aurich naar het bezoekerscentrum van Enercon en bespreekt met Klaas Guldie waarom juist voor deze windturbine gekozen is en hoe hij precies werkt. Bekijk deze nieuwste aflevering nu hieronder!

Hoe werkt dat nou precies met het hijsen van een rotorblad? En zou het niet superleuk zijn om dat vanaf bovenin een windturbine te volgen? Presentator Pim Veth bracht in deel I van deze aflevering met chauffeur Harry een rotorblad naar de Krammer. In deze aflevering zien we hoe dit blad gehesen wordt. Gelukkig hebben de bouwers geen hoogtevrees. Maar of Pim ook zo goed tegen de hoogte kan? Bekijk dit en meer in de nieuwste Krammerdocumentaire hieronder!

https://www.windparkkrammer.nl/over-de-bouw/

Het zal niemand ontgaan zijn: Windpark Krammer wordt voor een gedeelte gebouwd met rupskranen én torenkranen. Het gebruik van deze torenkranen is uniek in Nederland. Voor de liefhebbers: het zijn kranen van het merk Liebherr type 1000 EC-B 125. Maar waarom zijn deze kranen precies nodig en kunnen niet alle turbines opgebouwd worden met ‘normale’ rupskranen?


SMALLE DIJKTorenkraan
Een torenkraan neemt in de eerste plaats een stuk minder ruimte in. Windpark Krammer wordt gebouwd op en om de Krammersluizen. Soms komt er zelfs een turbine te staan op een smalle dijk waar nu nog voor een gedeelte water is. Het is nagenoeg onmogelijk om met grote kranen en veel transport op deze dijken te werken.
Daarbij is het zelfs een wereldprimeur dat de torenkraan wordt geïntegreerd in het fundament van de turbine! Hoe dat precies gaat, is terug te lezen in het stuk over de fundaties.
HOGE WINDSNELHEID
Gelukkig waait het hard op de Krammersluizen. Met een torenkraan kan met hogere windsnelheid gebouwd worden en de turbine wordt in één keer afgebouwd. Normaal gesproken wordt een turbine in twe delen opgebouwd: de toren en de rest.
OP- EN AFBOUW
Het fundament van de torenkraan blijft na de bouw van een turbine gewoon Opbouw torenkraan op fundament
staan. Zo kan er ook gemakkelijk een onderdeel vervangen worden indien nodig. Uniek aan de torenkraan is ook de opbouw: hij bouwt zichzelf namelijk op. In totaal zijn tijdens de bouw van Krammer drie torenkranen actief op circa 18 locaties. De rest van de turbines wordt opgebouwd via een rupskraan.
Zie hieronder de animatie van de hele bouw van Windpark Krammer waar ook de torenkraan in geanimeerd is:



Hoe werkt het vogel- en vleermuisdetectiesysteem van de Krammer nou precies? Onze eigen Gijs van Hout en ecoloog Roland-Jan Buijs vertelden daar in een item voor Omroep Zeeland van alles over. 🤩
Dat item interesseerde ook de NOS, radio BNR, EditieNL en het jeugdjournaal en zij maakten er een eigen item over. Terugkijken/-luisteren? Dat kan hier:
🎥 Omroep Zeeland: http://bit.ly/2SnC8HX
🎥 Jeugdjournaal: http://bit.ly/3750N9m
🎥 NOS: http://bit.ly/2vdsgs6
🎥 EditieNL: http://bit.ly/31vHUvh (vanaf 7:10)
🎙 BNR Spitsuur: http://bit.ly/2OBx4i5 (vanaf 1:45:35)
Windpark Krammer ligt bij de Krammersluizen te midden van de Grevelingen, Oosterschelde en het Krammer-Volkerak, alle drie Natura-2000-gebieden. Het park met 34 molens draait nu ruim een jaar. Een aantal molens is uitgerust met camera's, microfoons en speakers. Die staan vooral in het gebied waar de zeldzame zeearend jaagt.

Waarschuwingssysteem voor de zeearend
Want die broedt vlakbij, in het Krammer-Volkerak, en het doel is dat ook zo te houden. "Maar het signaleringssysteem werkt ook voor andere grote vogels als de lepelaar, kraanvogel en de grote zilverreiger", zegt ecoloog Roland-Jan Buijs die betrokken was bij de bouw van het park.
"We vinden hier wel dode vogels, maar niet veel", zegt Buijs. "Dat komt vooral omdat de tip van de turbinebladen zestig meter hoog boven de grond hangt. Dat is bewust gedaan. De meeste vogels vliegen op 20 tot 35 meter, dus gaan daar onderdoor. Maar grote roofvogels zoals de zeearend kijken vooral naar beneden en daar is dit waarschuwingssysteem voor bedacht."

Afgelopen jaar werden zo'n twintig dode vogels aangetroffen. Gelukkig geen zeearenden, maar vooral meeuwen en eenden. Buijs: "Het kunnen er meer zijn, omdat er misschien ook vogels in het water terecht komen en die vinden we dan niet. Toch is het met 34 molens niet veel."

Hoe werkt het?
De camera's aan de molens 'kijken' 360 graden rond. Arriveert er een vogel binnen een straal van 600 meter, dan schakelen de molens zichzelf tijdelijk uit. Zolang de vogel binnen de 600 meter blijft, staan de rotorbladen stil. Daarna duurt het zeven tot tien minuten voordat ze weer volledig geactiveerd zijn.

Op de molens zijn ook speciale microfoons geïnstalleerd om de ultrasone geluiden op te vangen van vleermuizen. Wordt er binnen een uur drie keer ultrasoon geluid opgevangen dan stopt de turbine, totdat er minstens vijftien minuten geen ultrasoon geluid meer is opgenomen. "Vrijwel dagelijks staan er molens tijdelijk stil omdat er een vogel langs vliegt", zegt projectmanager Van Hout. Hier zie je hoe een groepje molens zichzelf uitschakelt:

https://www.eventbrite.co.uk/d/online/wildlife/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/birds/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/raptors/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/mammals/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/bats/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/state-park
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/veluwe/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/natuur/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/otters/
https://www.eventbrite.co.uk/d/online/camera-trap/

www.Nederweert24.nl

15 maart 2021: Digitale lezing over voorjaarspaddenstoelen door Machiel Noordeloos
Mede ingegeven door de beperkingen die de coronamaatregelen met zich meebrengen wil de NMV een serie digitale lezingen aanbieden die via Zoom gevolgd kunnen worden. Op maandag 15 maart zal Machiel Noordeloos om 19.30 uur het spits afbijten met een lezing over voorjaarspaddenstoelen.

Link naar de lezing
Join Zoom Meeting: https://zoom.us/j/94032293212


Lezingen Natuurinclusieve Landbouw, Theunis Piersma en Sjoerd Miedema

Lezingen Natuurinclusieve Landbouw, Theunis Piersma en Sjoerd Miedema

Kennisclip over beschermen weidevogels m.m.v. KennisCentrum Natuur en Leefomgeving, Nordwin College en Van Hall Larenstein.

Kennisclip over beschermen weidevogels m.m.v. KennisCentrum Natuur en Leefomgeving, Nordwin College en Van Hall Larenstein.

  1. Computerwetenschapper dr. Dieuwke Hupkes over discriminerende algoritmes en deepfake video’s. Moeten we AI een halt toe roepen?
  2. Een jaar geleden stond ons leven ineens op z’n kop. Het kabinet kondigde vanwege het oprukkende coronavirus in korte tijd een aantal ingrijpende maatregelen af. Horeca gesloten, bijeenkomsten verboden, verpleeghuizen dicht. Een jaar later maken we de balans op met wetenschappers en andere experts. Wat weten we inmiddels van het virus (en wat niet)? Welke blijvende gevolgen heeft de coronacrisis voor de samenleving? En hoe zien wetenschappers hun rol in het gepolariseerde debat?
  3. Webinar ‘Zeezoogdieren in de Noordzee’ Zeezoogdieren spreken sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Een rustende zeehond wordt steevast omringd door selfie-nemende strandgangers die soms veel te dicht komen.

    Hoe was 2020 voor de zeezoogdieren in het algemeen? Is het Belgisch deel van de Noordzee nog populair bij bruinvissen? Hoeveel strandingen waren er? Wat is de doodsoorzaak? Misschien heb jij ook vragen over zeezoogdieren?

    Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) verzorgt ook controles en waarnemingen per vliegtuig op zee. Hoe gaat dit in zijn werk? Waar letten ze op? Wat stellen ze vast? Jan Haelters van het KBIN vertaalt de onderzoeksdata en geeft een antwoord op al die vragen.

  4. Webinar burgerwetenschapsproject ‘Curieuzeneuzen in de tuin’ door Stijn van de Vondel van DuinPanne, West -Vlaanderen Duizend inwoners zullen meedraaien als volwaardige ‘burgerwetenschappers’. Ook verenigingen, scholen en bedrijven kunnen meedoen. De deelnemers hangen aan hun raam meetsensoren voor stikstofdioxide (NO2), een belangrijke indicatie voor lucht-verontreiniging door het verkeer. Het is meteen een Europese primeur dat deze metingen op zo’n grote schaal uitgevoerd worden. Welke tuinen en parken behoren tot de koelste of warmste van Vlaanderen? Hoe snel warmt de bodem op? En hoe zit het met jouw tuin in vergelijking met andere meetpunten?
    Vind het antwoord vanaf vandaag op de stippenkaart, te vinden op http://standaard.be/curieuzeneuzen & in de app DS Nieuws! Met hun dashboard kunnen deelnemers de gemeten hitte en droogte van de afgelopen 24 uur in hun tuin raadplegen.
    Volg hier zelf het dashboard van de sensor op de groene universiteitscampus Drie Eiken in Wilrijk en op de Stadscampus, hartje Antwerpen.

Posted on Ιούλιος 28, 2021 0237 ΜΜ by ahospers ahospers

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη σχόλιου

Συνδεθείτε ή Εγγραφή για να προσθέσετε σχόλια