Τοπ χρήστες στην Ελλάδα!

Γνωρίστε τον Κωνσταντίνο Ζωντανό, γνωστό και ως @kostaszontanos!

Ο Κώστας είναι βιβλιοθηκονόμος από τη Θεσσαλονίκη και από το 2014 ξεκίνησε να παρατηρεί τη φύση και τη βιοποικιλότητα στους μικρούς καθημερινούς περιπάτους και στις εκδρομές του. Έτσι λοιπόν, προέκυψε η ανάγκη να οργανώσει όλες τις παρατηρήσεις του και να τις μοιραστεί με άλλους φυσιολάτρες αλλά και ειδικούς. Ξεκίνησε με το Project Noah αλλά όταν ενημερώθηκε για το iNaturalist εκτίμησε τα πλεονεκτήματά του και μετέφερε σε αυτήν την πλατφόρμα όλες τις παρατηρήσεις του. Πιστεύει ότι το βασικότερο πλεονέκτημα του iNaturalist είναι η οργανωμένη συνεισφορά της κοινότητας για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση των ειδών αλλά και η ταξινομική βάση που είναι ενσωματωμένη στην πλατφόρμα. Η ταξινομική βάση ενημερώνεται συστηματικά και οποιαδήποτε σχετική παρατήρηση μπορεί να αποστέλλεται σε έναν επιμελητή (curator) που επιλαμβάνεται άμεσα του θέματος.


Sericomyia lappona - Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα

Έτσι λοιπόν, ο Κώστας είναι ενθουσιασμένος με την εμπειρία του με το iNaturalist, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι για τις παρατηρήσεις που αναρτά δείχνουν ενδιαφέρον ειδικοί και συνεισφέρουν στην ταυτοποίησή τους. Όπως αναφέρει και ο ίδιος «Δεν είναι μικρό πράγμα τις παρατηρήσεις σου π.χ. για τα ορθόπτερα της Ελλάδας, να τις ταυτοποιεί ο Luc Willemse ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου για τα ορθόπτερα της Ελλάδας The Grasshopers of Greece.». Επίσης, αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση που για κάποιες από τις φωτογραφίες του, του έχει ζητηθεί άδεια για να χρησιμοποιηθούν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει την τεράστια χαρά να καταγράψει κάποιο είδος για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για τον ίδιο, η χρήση της πλατφόρμας ξεκίνησε σαν χόμπι αλλά εξελίχθηκε σε μια διαρκή διαδικασία μάθησης και ανταλλαγής γνώσεων. Όπως στο επάγγελμά του έτσι και στην ενασχόλησή του με την παρατήρηση της βιοποικιλότητας αναγνωρίζει την αγάπη του για την αναζήτηση, την ανάκτηση και την ταξινόμηση πληροφοριών.


Eurydema dominulus - Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα

Επί του παρόντως δεν έχει συγκεκριμένα είδη που παρατηρεί, ωστόσο δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρουν στα έντομα και ιδιαίτερα στα δίπτερα από τις οικογένειες Syrphidae και Bombyliidae αλλά και στα κολεόπτερα από την οικογένεια Cerambycidae. Κάποια από τα αγαπημένα του είδη είναι τα: Lysimachia arvensis, Libelloides macaronius, Sericomyia bombiformis, Pelecanus crispus, Rosalia alpina.

Όσον αφορά την χρήση του iNaturalist, ο Κώστας δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί συστηματικά αφού καταχωρεί σε αυτό όλες της παρατηρήσεις του. Το χρησιμοποιεί όπου και αν βρίσκεται αν και οι καταγραφές του αφορούν κυρίως τον Χορτιάτη, το Σέιχ-Σου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το Βίτσι, τον Σταυροπόταμο και τον Μελισσότοπο στην Καστοριά. Βέβαια, πολλές από τις καταγραφές του αφορούν και την περιοχή γύρω από το σπίτι του ακόμα και το ίδιο του το σπίτι στη Θεσσαλονίκη! Εδώ μπορείτε να βρείτε και ένα κείμενο που έγραψε ο ίδιος για την εμπειρία του με την πλατφόρμα του iNaturalist.

Από τον Απρίλιο του 2021, ο Κώστας είναι μέλος της κοινότητας του iNaturalistGR!


Chitona macedonica - Πρώτη καταγραφή στο iNaturalist

Μερικές πηγές που χρησιμοποιεί ο Κώστας για ταυτοποιήσεις:

 1. BioLib
 2. Herpetofauna.gr
 3. Diptera.info
 4. Lepiforum
 5. Cerambycidae
 6. Coleoptera
 7. Insects of Greece and Cyprus
 8. Greece's & Cyprus' Odonata
 9. Spiders of Greece and Cyprus
 10. Hymenopterists Forum
 11. Hoverflies of the World (Diptera, Syrphidae)
Posted on Ιούνιος 11, 2021 0647 ΠΜ by dkats dkats

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη σχόλιου

Συνδεθείτε ή Εγγραφή για να προσθέσετε σχόλια