Οδηγίες για το πως να χρησιμοποιείται το iNaturalist σωστά.

Στο βίντεο περιγράφονται αναλυτικά τα βήματα για το πως να δημιουργήσετε λογαριασμό, να συνδεθείτε στο inaturalist και να βάζετε τις καταγραφές σας. Έπειτα πως να εγγραφείτε σε πρότζεκτ ή και να δημιουργήσετε τα δικά σας, αλλά και τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε για το κάθε είδος.

Τι είναι όμως το inaturalist;

Το iNaturalist είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα καταγραφής βιοποικιλότητας και ενώνει τους φυσιολάτρες-πολίτες με τους επιστήμονες και τους ερευνητές.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να καταγράφουν ότι είδος είδαν μπροστά τους (π.χ. αράχνη, σαμιαμίδια, μυρμήγκι, δελφίνι, φώκια, κλπ), να το ανεβάζουν στην πλατφόρμα https://www.inaturalist.org (υπάρχει και εφαρμογή για ios και android κινητά), και άλλοι γνώστες φυσιολάτρες ή ερευνητές / επιστήμονες να αναγνωρίζουν τι είδος είναι.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες έχουν μαζικά δεδομένα για έρευνα και μελέτη χάρη στην επιστήμη του πολίτη (citizen science), και οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά πρότζεκτ από μόνο μια πλατφόρμα ανεβάζοντας τις καταγραφές τους στο προφίλ τους αλλά και να δημιουργούν μια βάση δεδομένων για τι είδη βιοποικιλότητας περιέχει η περιοχή τους.

Posted on Μάιος 15, 2020 1013 ΜΜ by ctaklis ctaklis

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη σχόλιου

Συνδεθείτε ή Εγγραφή για να προσθέσετε σχόλια