Θα θέλαμε να χορηγήσετε άδεια στις φωτογραφίες σας στο iNaturalist πριν από τις 15 Απριλίου!

Δύο βασικοί στόχοι του iNaturalist αφορούν τόσο στην παρότρυνση της κοινοποίησης πληροφοριών, όσο και στη διατήρηση της ελεύθερης και ανοιχτής πρόσβασης στην πλατφόρμα. Η χορήγηση άδειας Creative Commons στο περιεχόμενό σας βοηθά και στα δύο. Ως εκ τούτου, σας συνιστούμε να μεταβείτε στον ιστότοπο στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας και να τροποποιήσετε τις προεπιλεγμένες άδειες σε οποιαδήποτε άλλη επιλογή εκτός από «Χωρίς άδεια» και να επιλέξετε τις επιλογές «Ενημέρωση υπαρχόντων παρατηρήσεων με νέες επιλογές αδειοδότησης» πριν από τις 15 Απριλίου. Γιατί αυτό; Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω…

Τι είναι οι άδειες και πώς λειτουργούν;

Όταν εισέρχεστε στο iNaturalist, εμφανίζεται το πλαίσιο «Ναι, χορηγείστε άδεια στις φωτογραφίες και παρατηρήσεις μου, έτσι ώστε να δύναται να χρησιμοποιηθούν από επιστήμονες». Επιλέγοντας την επιλογή αυτή, παρέχετε μια προεπιλεγμένη άδεια Creative Commons (CC BY-NC) στο περιεχόμενό σας.

Η άδεια είναι μια σύμβαση που συνάπτετε με κάποιον που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την ιδιοκτησία σας. Βάσει νομοθεσίας στα περισσότερα μέρη, περιεχόμενο όπως οι φωτογραφίες υπόκειται σε είδος πνευματικής ιδιοκτησίας και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχετε το δικαίωμα να ελέγχετε την αντιγραφή των φωτογραφιών σας. Οι άδειες Creative Commons (CC) είναι λίγο διαφορετικές: πρόκειται για άδειες που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει την πνευματική ιδιοκτησία σας χωρίς να χρειάζεται να το διαπραγματευτεί μαζί σας προσωπικά και χωρίς να σας πληρώσει, αρκεί να τηρούνται οι όροι της άδειας, λόγου χάρη ότι σας αναφέρουν ως το άτομο που τράβηξε την φωτογραφία. Η εν λόγω άδεια παρέχει στους δημιουργούς περιεχομένου ορισμένα νομικά σημεία ελέγχου, ενώ επιτρέπει στους χρήστες περιεχομένου να χρησιμοποιούν το περιεχόμενο αυτό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αγωγής.

Στο iNat, η άδεια χρήσης των φωτογραφιών σας με άδεια CC επιτρέπει σε έναν επιστήμονα να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία σας σε μια επιστημονική δημοσίευση που περιγράφει κάποιο νέο είδος ή κάποιο καινοτόμο φαινόμενο. Επίσης, επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες και τα δεδομένα σας με τρόπους που ενδεχομένως να μην απαιτούν άδεια, εκτός από όταν υπάρχουν ασάφειες ή ασυνέπειες όσον αφορά στη νομοθεσία σε διάφορα μέρη. Σκεφτείτε να χρειαζόταν να κατανοήσετε τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας για κάθε άτομο του οποίου τα δεδομένα θα σκοπεύατε να χρησιμοποιήσετε στη δική σας έρευνα. Οι άδειες CC επιτρέπουν τους επιστήμονες να αποφύγουν τέτοιου είδους προβλήματα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους αδειών CC στον ιστότοπο στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας.

Γιατί πιστεύουμε στην κοινή χρήση ανοιχτών δεδομένων;

Πιστεύουμε ότι η διάθεση πληροφοριών, καθώς και η κοινή χρήση τους μπορεί να επιφέρει κάτι καλύτερο παρά να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες είναι πιο χρήσιμες όταν διατίθενται με ελεύθερη πρόσβαση και χωρίς νομικούς περιορισμούς. Έχετε δοκιμάσει ποτέ να αναζητήσετε κάτι και να βρείτε μόνο ότι η συγκεκριμένη εργασία υπόκεινται σε κάποια πληρωμή και να σκεφτείτε «Γιατί οι επιστημονικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες μόνο σε άτομα που έχουν αρκετά χρήματα για να τις πληρώσουν;». Προτιμούμε τη διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών που οι περισσότεροι από εσάς είστε εξοικειωμένοι: να πηγαίνουμε στη Wikipedia, όπου οι πληροφορίες διατίθενται ελεύθερα και άνευ (ως επί το πλείστον) νομικούς περιορισμούς. Πιστεύουμε ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει και για πληροφορίες σχετικά με τη βιοποικιλότητα, που είναι το είδος των πληροφοριών που διαχειριζόμαστε στο iNat, είτε είστε έφηβος στο Νεπάλ, είτε επιστήμονας στη Νότια Αφρική ή υπεύθυνος κάποιου πάρκου στο Βιετνάμ.

Ωστόσο, αναφέραμε πως πιστεύουμε ότι επιφέρει «περισσότερο καλό παρά κακό». Ποιο είναι λοιπόν το κακό; Κατ 'αρχάς, το γεγονός ότι ένας έφηβος στο Νεπάλ μπορεί να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί πληροφορίες, συνεπάγεται ότι μπορεί επίσης και μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια. Παρόλο που εμείς συμφωνούμε με τη Wikipedia, ότι η χρήση πληροφοριών για κερδοσκοπικούς σκοπούς είναι ένα καλό πράγμα που συμβάλλει στη διάδοση των πλεονεκτημάτων των πληροφοριών σε ευρύτερη κλίμακα, υποψιαζόμαστε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το iNat δεν συμμερίζονται την ίδια πεποίθηση. Για τον λόγο αυτόν, η προεπιλεγμένη άδεια στο iNat είναι η άδεια «Creative Commons Attribution-Non-Commercial (CC BY-NC)», η οποία δεν επιτρέπει την εμπορική χρήση.

Ωστόσο, σας παροτρύνουμε να επιλέξετε μια πιο ευέλικτη άδεια όπως η άδεια Attribution (CC BY) ή απλά να αποποιηθείτε τυχόν δικαιωμάτων του περιεχομένου που δημιουργείτε στο iNat μέσω του CC0 dedication. Το παραπάνω θα επιτρέψει σε προγράμματα, όπως το Wikipedia, να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες σας στις σελίδες τους για είδη (η μη εμπορική επιλογή αποτρέπει την επαναχρησιμοποίηση στη Wikipedia) ή σε εταιρείες οικοτουρισμού, οι οποίες αγωνίζονται σε μια μετα-COVID οικονομία, να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες σας για να προσελκύσουν νέες επιχειρήσεις. Προφανώς, αν εν μέρη βγάζετε τα προς το ζην από τις φωτογραφίες σας, αυτό που προτείνουμε δεν βγάζει νόημα για εσάς, αλλά αυτό πιθανώς δεν ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το iNat.

Γιατί η άδεια χρήσης φωτογραφιών συμβάλλει στη διατήρηση του χαμηλού κόστους

Καθώς το iNaturalist μεγαλώνει, αυξάνεται και το κόστος αποθήκευσης φωτογραφιών. Πρόσφατα, πληρώσαμε πάνω από 10.000 $ το μήνα για να αποθηκεύσουμε τις εικόνες αυτές σε διακομιστές (servers) της Amazon και αναμένουμε ότι το κόστος αυτό θα διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια στο πλαίσιο ανάπτυξης του iNat. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος αποθήκευσης των φωτογραφιών και το κόστος που σχετίζεται με την αποστολή των φωτογραφιών μέσω του διαδικτύου κάθε φορά που κάποιος προβάλλει ή κατεβάζει κάποια φωτογραφία (bandwidth).

Ευτυχώς, έχουμε αιτηθεί επιτυχώς στο Amazon Open Data Sponsorship Program (AODSP), το οποίο σημαίνει ότι η Amazon θα αναλάβει το κόστος που σχετίζεται με φωτογραφίες με άδεια χρήσης. *Είναι σημαντικό ναι σημειώσουμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με τα δεδομένα και τις φωτογραφίες που διατίθενται ή ποια εταιρεία τις φιλοξενεί (ήδη όλα τα μέσα επικοινωνίας μας φιλοξενούνται από την Amazon). Το πρόγραμμα αυτό καθιστά λίγο πιο εύκολη την πρόσβαση σε αυτές τις φωτογραφίες και τα σχετικά δεδομένα τους, και μεταβιβάζει το κόστος στην Amazon. Εάν μπορούμε να παροτρύνουμε περισσότερους χρήστες του iNaturalist να χορηγήσουν άδεια στις φωτογραφίες τους, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε το κόστος κατά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Θέλουμε να σας παροτρύνουμε να χορηγήσετε άδεια στις φωτογραφίες σας πριν από τις 15 Απριλίου!

Αν και πιστεύουμε ότι ορισμένοι από εσάς έχετε αποφασίσει να μην παραχωρήσετε άδεια στις φωτογραφίες σας παρά τα πλεονεκτήματα που περιγράφονται παραπάνω, νομίζουμε ότι πολλοί από εσάς δεν το κάνετε γιατί δεν γνωρίζατε πώς λειτουργούν όλα αυτά. Εφόσον αυτό αφορά εσάς, μεταβείτε στον ιστότοπο στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας, τροποποιείστε την προεπιλεγμένη άδεια στη φωτογραφία σας σε οτιδήποτε άλλο εκτός από «Χωρίς άδεια» και επισημάνετε τις επιλογές «Ενημέρωση υπαρχόντων παρατηρήσεων με νέες επιλογές αδειοδότησης» πριν από την αποθήκευση.

Γιατί πριν από τις 15 Απριλίου; Για δύο λόγους. Πρώτον, ξεκινάμε επίσημα την εγγραφή του iNaturalist στο AODSP στις 15 Απριλίου, οπότε η αλλαγή των αδειών θα διασφαλίσει ότι οι φωτογραφίες σας θα συμπεριληφθούν στα δεδομένα αυτά. Δεύτερον, η μετακίνηση φωτογραφιών απαιτεί κάποια επεξεργασία και θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία αυτή προτού προχωρήσει για τα καλά η άνοιξη, που είναι και η πιο πολυάσχολη περίοδος για το iNaturalist.

Προς το παρόν, περίπου το 66% των φωτογραφιών στο iNaturalist διαθέτει άδεια. Θα θέλαμε να προσεγγίσουμε με τη συμβολή σας το 75% ή το 85% πριν από τις 15 Απριλίου, για να μας βοηθήσετε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος και να διαδώσουμε σε ευρύτερη κλίμακα τα πλεονεκτήματα του iNaturalist!

Δεδομένου ότι ο διαδικτυακός χώρος του iNaturalist διαθέτει καλύτερα εργαλεία για τη διαχείριση και τη διευκόλυνση της σύνθετης συζήτησης, απενεργοποιήσαμε τα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση, καθώς δημιουργήσαμε αντίστοιχη σύνδεση στο φόρουμ. Σας καλούμε να συμμετέχετε με σκέψεις και ερωτήσεις.

Posted on Απρίλιος 02, 2021 1158 ΠΜ by dkats dkats