Οκτώβριος 13, 2021

Φοινικοτρύγονο - νέο αναπαραγόμενο είδος για την Ελλάδα!!

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, ο επιστήμονας πολίτης Γιώργος Μαμώλης κατέγραψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Φοινικοτρύγονο, στη Λέσβο!

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Φοινικοτρύγονα στη φωλιά τους (φωτογράφος: Βαλερί Καραμέτα Τριμπουλότ)

Posted on Οκτώβριος 13, 2021 1252 ΜΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Οκτώβριος 12, 2021

Bioblitz στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Ελάτε να γιορτάσουμε τη βιοποικιλότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού!

Η iSea σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου σας προσκαλούν:

📍 Κυριακή 17 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 - Bioblitz στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού.
Μαζί θα καταγράψουμε όσο περισσότερα φυτά και ζώα μπορούμε στο Εθνικό Πάρκο μέσα από ένα Bioblitz!
Δηλώστε συμμετοχή στη δράση εδώ: https://bit.ly/3mqqpXZ
Σημείο εκκίνησης στις εκβολές Γαλλικού (40.631246, 22.846434).

📍 Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 - Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση.
Μάθετε για την τοπική βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα, για τις πιέσεις που δέχεται η ευρύτερη περιοχή, για το iNaturalist Greece καθώς και για το ίδιο το Bioblitz.
Βρείτε την ατζέντα εδώ: https://bit.ly/3FmwKwb
Συνδεθείτε μαζί μας μέσω Zoom εδώ: https://bit.ly/3AaJEcX

Για την μετακίνησή σας την Κυριακή θα υπάρχει και πάλι λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη, Καμάρα (40.632072, 22.951680), το οποίο θα αναχωρήσει στις 12:15, θα πραγματοποιήσει μια ενδιάμεση στάση στην Κεντρική Πλατεία Καλοχωρίου (40.642002, 22.856201), από όπου θα αναχωρήσει ξανά στις 12:45 για το σημείο εκκίνησης της δράσης μας, στις εκβολές του Γαλλικού (40.631246, 22.846434). Η επιστροφή των εθελοντών θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 με προορισμό την Κεντρική Πλατεία Καλοχωρίου και την Καμάρα.

Η μεταφορά θα είναι δωρεάν!

Βρείτε το Πρότζεκ καταγραφής βιοποικιλότητας του Bioblitz εδώ: https://bit.ly/39ZQx64
Μάθετε περισσότερα για τη δράση εδώ: https://bit.ly/2WGdZ5q

Το «Bioblitz στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού» διοργανώνεται στο πλαίσιο του “Mediterranean Action Day 2021” του MIOECSDE με θέμα "Ocean Literacy for All Mediterranean People: The Ocean We Need for the Future We Want", υποστηριζόμενο από το EU LIFE Programme (επιχορηγήσεις λειτουργίας για ΜΚΟ).

Posted on Οκτώβριος 12, 2021 0741 ΠΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Αύγουστος 27, 2021

Τοπ χρήστες στην Ελλάδα!

Γνωρίστε τον Χρήστο Τακλή, γνωστό και ως @ctaklis !

Ο Χρήστος είναι από το Πήλιο και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την επιστήμη των πολιτών πριν από μια δεκαετία, με το Project Noah. Ωστόσο, η διαρκής εξέλιξη και απήχηση του iNaturalist τον έκανε σιγά, σιγά από τακτικό σε μόνιμο χρήστη της πλατφόρμας. Το γεγονός ότι το iNaturalist δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να αναρτούν ταυτόχρονα πολλαπλές καταγραφές αλλά και η μεγάλη υποστήριξη που παρέχει σε πανελλήνια αλλά και παγκόσμια Πρότζεκτ επιστήμης των πολιτών έκαναν τον Χρήστο να το αγαπήσει και να εντάξει τη χρήση του στην καθημερινότητά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο "Η εμπειρία μου με το iNaturalist είναι πολύ θετική καθώς αυτό είναι ένα εργαλείο χρυσάφι για τους παρατηρητές της φύσης, τους ταξινομιστές, τους βιολόγους και τους ερευνητές. Αυτό που με κέρδισε είναι η απλότητα της χρήσης της πλατφόρμας αλλά ταυτόχρονα και το γεγονός ότι είναι ένα πολυεργαλείο.".


Κόκκινη Αλεπού

Για τον Χρήστο η χρήση του iNaturalist ξεκίνησε ως χόμπι και τελικά μετατράπηκε σε εργαλείο για τη δουλειά, την έρευνα αλλά και την επικοινωνία με άλλους βιολόγους και φυσιολάτρες που έχουν γνώση για διάφορα είδη βιοποικιλότητας. Πλέον το χρησιμοποιεί καθημερινά, από το να εξερευνήσει μια νέα περιοχή και να μάθει τι είδη μπορεί να βρει για να καταγράψει μέχρι να επισκεφτεί μια περιοχή μόνο και μόνο για να καταγράψει τη βιοποικιλότητά της. Το χρησιμοποιεί πραγματικά παντού, ακόμα και σε διακοπές σε άλλες χώρες. Ειδικά οι αστικές περιοχές της Ευρώπης κρύβουν πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα ακόμα και στο κέντρο των πόλεων (π.χ. στο Hyde Park στο Λονδίνο, ή και στην Ελλάδα το πάρκο Τρίτση στην Αθήνα).



Γαλανή Φλαμπελίνα

Ο Χρήστος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νυχτοπεταλούδες αλλά και τα γυμνοβράγχια και τα αγαπημένα του είδη στην Ελλάδα είναι τα: αλεπού, γυμνοβράγχια και αγριόχοιροι.

Από τον Απρίλιο του 2021, ο Χρήστος είναι μέλος της κοινότητας του iNaturalistGR!

Μερικές πηγές που μας προτείνει για ταυτοποιήσεις:

  1. NaturaGraeca
  2. herpetofauna.gr
  3. natureguide
  4. biodiversitygr
Posted on Αύγουστος 27, 2021 1006 ΠΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Ιούλιος 28, 2021

Η σημερινή Παρατήρηση της Ημέρας έρχεται από την Ελλάδα!

Η σημερινή Παρατήρηση της Ημέρας του iNaturalist έρχεται από την Ελλάδα!

O Κρίνος Της Θάλασσας, Pancratium maritimum, καταγράφηκε στην Κέρκυρα, από τον χρήστη laszlozoltan.

Συγχαρητήρια!!!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την καταγραφή εδώ.

Posted on Ιούλιος 28, 2021 0837 ΠΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Ιούλιος 14, 2021

Νέο υπολογιστικό μοντέλο αναγνώρισης

Κυκλοφορήσαμε ένα καινούργιο μοντέλο αυτόματης αναγνώρισης ειδών για το iNaturalist. Εδώ είναι το πρώτο μας μοντέλο από τον Μάρτιο 2020 . Ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Είναι πολύ μεγαλύτερο

Ο αριθμός των taxa που περιλαμβάνεται στο μοντέλο αυξήθηκε από 25.000 σε 38.000. Αυτή είναι μια αύξηση της τάξης των 13.000 taxa, συγκριτικά με το τελευταίο μοντέλο, το οποίο, για να κάνετε την αναλογία, είναι περισσότερο από τον συνολικό αριθμό πουλιών παγκοσμίως. Ο αριθμός των φωτογραφιών εξάσκησης αυξήθηκε από 12 εκατομμύρια σε 21 εκατομμύρια.

Αυξήσαμε τον χρόνο εξάσκησης

Αυτό μπορεί να ακουστεί ύποπτο, συνδυαστικά με την μεγάλη καθυστέρηση, αλλά αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις συνέβησαν λόγω της πανδημίας, η οποία ‘’έβαλε στον πάγο’’ όλα μας τα εν ενεργεία σχέδια (δείτε τα μελλοντικά μας σχέδια παρακάτω). Έχουμε σημαντικά μειώσει τον χρόνο εξάσκησης του μοντέλου με την νέα μας προσέγγιση.

Η προηγούμενη μας δουλειά εκπαίδευσης πήρε 4.5 μήνες για να εκπαιδεύσουμε 12 εκατομμύρια φωτογραφίες. Η καλύτερη μας πρόβλεψη ήταν πως με την νέα μας προσέγγιση, και τον αυξημένο αριθμό δεδομένων, θα χρειαζόντουσαν περίπου 7 μήνες. Αντ’ αυτού χρειάστηκαν 2.5 μήνες ( από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου). Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την νέα μας προσέγγιση, η οποία μας δίνει την δυνατότητα να κυκλοφορήσουμε δύο μοντέλα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ακρίβεια

Η ακρίβεια εκτός της Βόρειας Αμερικής έχει αυξηθεί σημαντικά σε αυτό το μοντέλο. Υποπτευόμαστε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον σχεδόν διπλάσιο όγκο δεδομένων που έχει το νέο μοντέλο, σε συνδυασμό με την παγκόσμια αύξηση των χρηστών της κοινότητας του iNaturalist. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς την ανάπτυξη ενός καλύτερου λογισμικού ανίχνευσης των αλλαγών στην ακρίβεια του μοντέλου, ειδικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ανταλλαγές μεταξύ παγκόσμιας και τοπικής ακρίβειας και ακρίβειας για κάποια συγκεκριμένη ομάδα taxa.

Οι τελευταίες αλλαγές αφαίρεσαν τα μη κοντινά taxa από τις προτάσεις έχουν βοηθήσει στην παγκόσμια και τοπική αντιστάθμιση ακρίβειας, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει για να καλυτερεύσει ο τρόπος με τον οποίο η αυτόματη αναγνώριση δέχεται την γεωγραφική πληροφορία.

Σελίδα αναγνώρισης taxa

Έχουμε επίσης κυκλοφορήσει μια νέα ιδιότητα για τις σελίδες ταξών στο διαδίκτυο που επιτρέπει να δει ο χρήστης τα taxa που υπάρχουν στο μοντέλο. Αυτή η επιλογή υπάρχει μόνο σε σελίδες ειδών, όχι γενών, οικογενειών, κτλ.

Μελλοντική δουλειά

Το νέο αυτό μοντέλο βρίσκεται στην σελίδα του iNaturalist και στην εφαρμογή για χρήση. Το Seek by iNaturalist , απαιτεί ένα ακόμη βήμα για να γίνει το μοντέλο αρκετά συμπιεσμένο για να τρέξει στην εφαρμογή. Μείνετε συντονισμένοι για την ενημέρωση του μοντέλου Seek σύντομα.

Η πανδημία εμπόδισε το προσωπικό του iNaturalist από την πρόσβαση στα γραφεία μας στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας για πάνω από ένα χρόνο. Δυστυχώς, είχαμε παραγγείλει ένα νέο, δυνατότερο μηχάνημα για δοκιμή των μοντέλων ακριβώς πριν συμβεί όλο αυτό. Ο στόχος είναι να πιλοτάρουμε το νέο μας λογισμικό με αυτό τον νέο εξοπλισμό.

Αν και χάσαμε χρόνο εξ αιτίας της αβεβαιότητας, ο @alexshepard κατέληξε να αναπτύξει και να δοκιμάσει την νέα προσέγγιση του λογισμικού σε μια πρόχειρη κατασκευή στο σαλόνι του και τελικά, εκπαίδευσε το μοντέλο που εμείς κυκλοφορούμε τώρα. Δοκιμάζοντας αυτό το νέο λογισμικό δούλεψε καλά και ανυπομονούμε να φτάσουμε στο επόμενο μοντέλο εκπαίδευσης και να το δοκιμάσουμε με την νέα μας μηχανή, η οποία ξεκινάει να εγκαθίσταται στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια. Αυτός ο νέος εξοπλισμός μαζί με το νέο λογισμικό θα βοηθήσει στην βελτίωση του χρόνου εξάσκησης.

Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε την δοκιμή του νέου μας λογισμικού μέσα στον επόμενο μήνα. Ένα πρόβλημα που ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίζουμε συνέχεια είναι το να βρίσκουμε τρόπους να εκπαιδεύουμε σωστά με τα ολοένα αυξανόμενα δεδομένα του iNaturalist. Εδώ είναι τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μας βοηθήσετε:
Μοιραστείτε τις γνώσεις σας σε machine learning: Η αυτόματη αναγνώριση του iNaturalist δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την γνώση σε machine learning πολλών συναδέλφων. Εάν έχετε γνώσεις machine learning, ορίστε δύο τρόποι για να βοηθήσετε:
Λάβετε μέρος στις ετήσιες προκλήσεις του iNaturalist: Οι συνεργάτες μας Grant Van Horn και Oisin Mac Aodha συνεχίζουν να διοργανώνουν προκλήσεις machine learning με δεδομένα του iNaturalist σαν κομμάτι του ετήσιου συνεδρίου Computer Vision and Pattern Recognition. Με την συμμετοχή σας μπορείτε να μας βοηθήσετε όλους να μάθουμε νέες τεχνικές για την βελτίωση των μοντέλων αυτών.
Ξεκινήστε τώρα να χτίζετε το δικό σας μοντέλο με τα δεδομένα του iNaturalist: Εάν δεν μπορείτε να περιμένετε για το επόμενο συνέδριο CVPR, χάρην στο Amazon Open Data Program , μπορείτε να ξεκινήσετε να κατεβάζετε δεδομένα του iNaturalist για να εκπαιδεύσετε το δικό σας μοντέλο. Παρακαλούμε μοιραστείτε μαζί μας το τι θα μάθετε με την συνεισφορά σας στο iNaturalist στο Github.
Κάντε μια δωρεά στο iNaturalist: για εμάς τους υπόλοιπους μπορείτε να βοηθήσετε με την δωρεά σας! Οι δωρεές σας βοηθάνε να αντισταθμίσουμε το σημαντικό κόστος σε υποδομές και προσωπικό που σχετίζετε με την εκπαίδευση, εκτίμηση και έκδοση ενημερώσεων για τα λογισμικά μας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας!

Εδώ βρίσκεται ένα σχετικό φόρουμ με περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την νέα μας προσέγγιση του λογισμικού και του εξοπλισμού, εάν ενδιαφέρεστε!

Posted on Ιούλιος 14, 2021 1001 ΠΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Ιούλιος 09, 2021

Τοπ χρήστες στην Ελλάδα!

Γνωρίστε τον Σάββα Ζαφειρίου, γνωστό και ως @savvaszafeiriou!

Ο Σάββας είναι από τη Λέσβο και ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το iNaturalist το 2019 όταν το έμαθε από έναν πολύ κοντινό του φίλο. Από τότε και έπειτα έγινε για τον ίδιο ίσως το σημαντικότερο εργαλείο για τη μελέτη της ελληνικής βιοποικιλότητας! Όπως είπε και ο ίδιος "Το iNaturalist ξεκίνησε σαν ένα χόμπι. Σαν ένα παιχνίδι, όπου φωτογραφίζεις είδη και απλά ψάχνεις να βρεις τι είναι. Στη συνέχεια, με συνεχή τριβή και ενασχόληση, το iNaturalist έγινε ένα εργαλείο που μου προσέφερε μεγάλες δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης.’’. Πλέον έχει γίνει το δεξί του χέρι σε πολλά project που συμμετέχει. Επιπλέον, χάρη στο iNaturalist ο Σάββας σήμερα συνεργάζεται με σημαντικούς επιστήμονες στους κλάδους τους για τη δημοσίευση επιστημονικών άρθρων που αφορούν τη τοπική βιοποικιλότητα της Λέσβου και όχι μόνο.


Euscorpius lesbiacus - Ένα νέο είδος σκορπιού από τη Λέσβο!

Ο Σάββας ασχολείται με όλες τις οικογένειες ειδών και έχει κάνει πάνω από 11.00 καταγραφές σε 7 από τα 8 ζωικά βασίλεια. Κάποια από τα αγαπημένα του taxa είναι τα: Cynipidae , Dorcadion triste ssp. lesvicum, Euscorpius lesbiacus , Paectophyllum ferrugineum (πρώτη καταγραφή του είδους στην Ευρώπη!), και Quercus.


Brachyptera sp.

Η ενασχόλησή του με το iNaturalist είναι καθημερινή, πολύωρη και συστηματική. Πλέον, είναι ένα σημαντικότατο κομμάτι της καθημερινότητάς του και όλα τα projects που τρέχει επικαιροποιούνται καθημερινά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δυνατότητες καταγραφής της βιοποικιλότητας υπάρχουν παντού, αφού όπως μας λέει χρησιμοποιεί το iNaturalist για να κάνει καταγραφές ειδών στη θάλασσα, στο βουνό, σε λιβάδια, σε δάση, σε χωριά, σε πόλεις, στον αέρα, στο έδαφος, σε ποτάμια, σε λίμνες και ακόμα και πάνω σε καράβια όταν ταξιδεύει!

Από τον Ιούλιο του 2021, ο Σάββας είναι μέλος της κοινότητας του iNaturalistGR!


Derelomus sp.

Μερικές πηγές που χρησιμοποιεί ο Σάββας για ταυτοποιήσεις:

  1. Plant Parasites of Europe
  2. mycohellas
  3. The Flora of Greece Web
  4. araneae Spiders of Europe
  5. The weevils of Greece
  6. Fauna Europaea
  7. Checklist of the Collembola
  8. herpetofauna.gr
  9. Cerambycidae
  10. Sepsidnet
  11. Earwigs of Greece
Posted on Ιούλιος 09, 2021 0120 ΜΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Ιούνιος 11, 2021

Τοπ χρήστες στην Ελλάδα!

Γνωρίστε τον Κωνσταντίνο Ζωντανό, γνωστό και ως @kostaszontanos!

Ο Κώστας είναι βιβλιοθηκονόμος από τη Θεσσαλονίκη και από το 2014 ξεκίνησε να παρατηρεί τη φύση και τη βιοποικιλότητα στους μικρούς καθημερινούς περιπάτους και στις εκδρομές του. Έτσι λοιπόν, προέκυψε η ανάγκη να οργανώσει όλες τις παρατηρήσεις του και να τις μοιραστεί με άλλους φυσιολάτρες αλλά και ειδικούς. Ξεκίνησε με το Project Noah αλλά όταν ενημερώθηκε για το iNaturalist εκτίμησε τα πλεονεκτήματά του και μετέφερε σε αυτήν την πλατφόρμα όλες τις παρατηρήσεις του. Πιστεύει ότι το βασικότερο πλεονέκτημα του iNaturalist είναι η οργανωμένη συνεισφορά της κοινότητας για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση των ειδών αλλά και η ταξινομική βάση που είναι ενσωματωμένη στην πλατφόρμα. Η ταξινομική βάση ενημερώνεται συστηματικά και οποιαδήποτε σχετική παρατήρηση μπορεί να αποστέλλεται σε έναν επιμελητή (curator) που επιλαμβάνεται άμεσα του θέματος.


Sericomyia lappona - Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα

Έτσι λοιπόν, ο Κώστας είναι ενθουσιασμένος με την εμπειρία του με το iNaturalist, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι για τις παρατηρήσεις που αναρτά δείχνουν ενδιαφέρον ειδικοί και συνεισφέρουν στην ταυτοποίησή τους. Όπως αναφέρει και ο ίδιος «Δεν είναι μικρό πράγμα τις παρατηρήσεις σου π.χ. για τα ορθόπτερα της Ελλάδας, να τις ταυτοποιεί ο Luc Willemse ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου για τα ορθόπτερα της Ελλάδας The Grasshopers of Greece.». Επίσης, αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση που για κάποιες από τις φωτογραφίες του, του έχει ζητηθεί άδεια για να χρησιμοποιηθούν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει την τεράστια χαρά να καταγράψει κάποιο είδος για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για τον ίδιο, η χρήση της πλατφόρμας ξεκίνησε σαν χόμπι αλλά εξελίχθηκε σε μια διαρκή διαδικασία μάθησης και ανταλλαγής γνώσεων. Όπως στο επάγγελμά του έτσι και στην ενασχόλησή του με την παρατήρηση της βιοποικιλότητας αναγνωρίζει την αγάπη του για την αναζήτηση, την ανάκτηση και την ταξινόμηση πληροφοριών.


Eurydema dominulus - Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα

Επί του παρόντως δεν έχει συγκεκριμένα είδη που παρατηρεί, ωστόσο δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρουν στα έντομα και ιδιαίτερα στα δίπτερα από τις οικογένειες Syrphidae και Bombyliidae αλλά και στα κολεόπτερα από την οικογένεια Cerambycidae. Κάποια από τα αγαπημένα του είδη είναι τα: Lysimachia arvensis, Libelloides macaronius, Sericomyia bombiformis, Pelecanus crispus, Rosalia alpina.

Όσον αφορά την χρήση του iNaturalist, ο Κώστας δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί συστηματικά αφού καταχωρεί σε αυτό όλες της παρατηρήσεις του. Το χρησιμοποιεί όπου και αν βρίσκεται αν και οι καταγραφές του αφορούν κυρίως τον Χορτιάτη, το Σέιχ-Σου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το Βίτσι, τον Σταυροπόταμο και τον Μελισσότοπο στην Καστοριά. Βέβαια, πολλές από τις καταγραφές του αφορούν και την περιοχή γύρω από το σπίτι του ακόμα και το ίδιο του το σπίτι στη Θεσσαλονίκη! Εδώ μπορείτε να βρείτε και ένα κείμενο που έγραψε ο ίδιος για την εμπειρία του με την πλατφόρμα του iNaturalist.

Από τον Απρίλιο του 2021, ο Κώστας είναι μέλος της κοινότητας του iNaturalistGR!


Chitona macedonica - Πρώτη καταγραφή στο iNaturalist

Μερικές πηγές που χρησιμοποιεί ο Κώστας για ταυτοποιήσεις:

  1. BioLib
  2. Herpetofauna.gr
  3. Diptera.info
  4. Lepiforum
  5. Cerambycidae
  6. Coleoptera
  7. Insects of Greece and Cyprus
  8. Greece's & Cyprus' Odonata
  9. Spiders of Greece and Cyprus
  10. Hymenopterists Forum
  11. Hoverflies of the World (Diptera, Syrphidae)
Posted on Ιούνιος 11, 2021 0647 ΠΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Ιούνιος 08, 2021

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ενεργός υποστηρικτής του iNaturalistGR!

Το iNaturalistGR με μεγάλη χαρά έχει λάβει τη θερμή υποστήριξη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, το οποίο προωθεί ενεργά τη χρήση του στα μέλη του και θα το αξιοποιήσει στις εξορμήσεις που διοργανώνει στη φύση!

"Οι Έλληνες Πρόσκοποι θα μπορούν να έχουν στα χέρια τους ένα νέο εργαλείο για να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλους τους συμπολίτες τους να υιοθετούν συμπεριφορές και πρακτικές με τις οποίες θα εξασφαλίζεται η διατήρηση της βιοποικιλότητας και θα ενισχύεται η αποφασιστικότητα των κοινωνιών, ώστε να έχουμε πραγματικά τη δύναμη και την ευκαιρία να διατηρήσουμε το μωσαϊκό της ζωής από το οποίο εξαρτόμαστε όλοι."

Μείνετε συντονισμένοι για μελλοντικές δράσεις!!!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και τη σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του webinar που διοργανώθηκε από τους Προσκόπους για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εδώ: https://bit.ly/3v2B3q8 & https://bit.ly/3x0yqXa.

Posted on Ιούνιος 08, 2021 0146 ΜΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Ιούνιος 01, 2021

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Καλοχώρι!

Με μία σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών και καταγραφή της βιοποικιλότητας, μίνι ξεναγήσεις, ποδηλατοπορεία και περίπατο στη φύση θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου 2021, σε ένα διήμερο που οργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, την περιβαλλοντική ομάδα Εχεδώρου Φύσις, την εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή, τη Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα και την περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

Όσον αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται, το απόγευμα του Σαββάτου 5 Ιουνίου η iSea θα παρουσιάσει διαδικτυακά το iNaturalistGR, το οποίο είναι η «πύλη» της Ελλάδας στον κόσμο του iNaturalist, μιας από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επιστήμης πολιτών παγκοσμίως. Το iNaturalist δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην καταγραφή της βιοποικιλότητας αναρτώντας παρατηρήσεις από φυτά ή ζώα που συναντούν δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά δεδομένα μεγάλης αξίας για τη μελέτη της βιοποικιλότητας.

H ενημέρωση θα γίνει στις 18:00 μέσω του εξής συνδέσμου Zoom: https://zoom.us/j/94440714569?pwd=eVZwbWUrT0huQjlKcnU1TEZicEk5UT09.

Οι δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή Γαλλικού-Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή είναι μία ιδανική ευκαιρία για τους επιστήμονες πολίτες να ξεκινήσουν τις καταγραφές στην πλατφόρμα του iNaturalistGR!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 5 Ιουνίου:

18:00: Διαδικτυακή παρουσίαση του iNaturalistGR με τίτλο "iNaturalistGR: ένα νέο εργαλείο μεγάλης κλίμακας για τη συλλογή δεδομένων βιοποικιλότητας στην Ελλάδα".

Κυριακή 6 Ιουνίου

9:30 – 13:30: Παρακολούθηση πουλιών και μίνι ξεναγήσεις στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – Πάρκο Κερκύρας/Κόκκινος Δρόμος

9:30 – 13:30: Υποδοχή επισκεπτών στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

9:30 – 12:00: Ποδηλατοπορεία 28 klm. Εκκίνηση: Πάρκο Κερκύρας/Κόκκινος Δρόμος

10:00 – 11:00: Πεζοπορία 60 min στις εκβολές του Γαλλικού Ποταμού. Εκκίνηση: Διασταύρωση παράκτιου αναχώματος/ιστός σημαίας

11:00: Απελευθέρωση ζώων στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εδω!

Posted on Ιούνιος 01, 2021 0115 ΜΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

Η σημερινή Παρατήρηση της Ημέρας έρχεται από την Ελλάδα!

Η σημερινή Παρατήρηση της Ημέρας του iNaturalist έρχεται από την Ελλάδα!

H μέδουσα Pelagia noctiluca, Μωβ τσούχτρα, καταγράφηκε στην Τήνο, από τον χρήστη gvidalis.

Συγχαρητήρια!!!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την καταγραφή εδώ.

Posted on Ιούνιος 01, 2021 0717 ΠΜ by dkats dkats | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο