Δεκέμβριος 04, 2023

Doggerland Doggerbank


  • Er is een expeditie naar de Doggersbank vertrokken. Het gaat niet goed met het zeeleven in dat beschermd gebied in de Noordzee. Hoe komt het en wat gaat deze expeditie daaraan doen?
    "Na eeuwen van achteruitgang verkeert de natuur daar in slechte staat", zegt Thomas Rammelt van Stichting Doggerland in het NOS Radio 1 Journaal. "Die moet nodig worden beschermd en hersteld."

    "Het zeeleven is achteruitgegaan door onder meer de intensieve visserij, waardoor er geen stukje van de Doggersbank niet omgeploegd is. Terwijl ruim 18.000 km² van het gebied beschermd is."

    "Maar in de praktijk hebben de overheden niet of nauwelijks beschermingsmaatregelen genomen."

    'Last van intensief gebruik'
    "De Doggersbank is een enorme zandbank met een grote diversiteit aan zeeleven, van zachte koralen tot haaien en roggen. Er komen heel veel wijting, kabeljauw en zandspiering in voor", weet Rammelt.

    "Het is een belangrijk foerageergebied voor zeevogels, zeehonden en kleine zeezoogdieren. En al die soorten hebben last van het intensieve gebruik."

    'Toonaangevend voorbeeld van natuurherstel'
    "We zijn dus op dit moment met een expeditieschip op de Doggersbank. Het schip is uitgerust met onderwatercamera's waarmee we op de zeebodem en het zeeleven onderzoeken. We zijn op zoek naar de beste locaties voor actief herstel", aldus Rammelt.

    "De vragen die we met deze expeditie willen beantwoorden zijn bijvoorbeeld: wat is er overgebleven van het zeeleven in de leefgebieden van dit beschermd gebied?"
    https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/258f1cdd-e096-417a-be21-352ed6da8fb1/wat-is-er-overgebleven-van-het-zeeleven-op-de-doggersbank
    "En kan de Doggersbank weer een toonaangevend voorbeeld van natuurherstel worden? Waar de natuur de ruimte krijgt om zich te herstellen en waar actief herstel de riffen kan terugbrengen die ooit op de Doggersbank lagen."


  • De Doggersbank in de Noordzee: Een zandbank waar erg weinig over bekend is. Om meer te weten te komen over dit stukje Noordzee is er een expeditie gestart: Expeditie Doggersbank. Vanmiddag komen ze na de tiendaagse expeditie weer aan wal in Nederland. Vanaf de boot voor de kust van Scheveningen vertelde Willem Heijdeman over de expeditie.

    https://www.nporadio1.nl/fragmenten/fris/5656ac24-1502-4764-9981-214208a2c480/2019-07-14-expeditie-doggersbank-het-minst-bekende-stukje-nederland


  • https://www.inaturalist.org/blog/87155-inaturalist-november-news-highlights
    https://www.researchsquare.com/article/rs-3503977/v1
    https://www.corporateknights.com/workplace/ai-revolution-esg-jobs/
    https://web.archive.org/web/20170318051355id_/https://www.eeb.ucla.edu/Faculty/Shaffer/pubs/Shaffer_Purugganan_2013_AREES.pdf

  • Registratie RAVON-dag 2023: alles over reptielen, amfibieën en vissen. Op zaterdag 11 november 2023 vond de jaarlijkse RAVON-dag plaats: hét event voor liefhebbers van reptielen, amfibieën en vissen in Nederland.
    Door op de tijdcodes hieronder te klikken kun je de lezingen, presentaties en andere onderdelen terugkijken.

    TIJDCODES
    00:00:00: Introductie van de dag door Karin Akkers
    00:07:41: Lezing: Inteelt in adderpopulaties, Charles Duchatel
    00:36:32: Lezing: De vuursalamander: volharding in een inferno, Jesse Erens
    01:00:50: Lezing: Belang van Stroomsnelheden in vispassages in beeld, John van Boxel
    01:30:02: Flitspresentatie: Glasaal, Mark Groen
    01:40:03: Flitspresentatie: Fotoveldgids, Raymond Creemers
    01:48:10: Flitspresentatie: RAVON-Academy, Nymfe van Boekel
    01:53:25: Lezing: Koudeminnende kwabaal, wordt het de soort te heet onder de vinnen? Mark Groen en Johan Auwerx
    02:13:40: Prijzenfestival (Lendersprijs, Jeugdlendersprijs)
    02:31:15: Lezing: Helemaal uitgekamd – hoeveel kamsalamanders zitten er in de poel? Jeroen Speybroeck
    02:56:06: Flitspresentatie: Uitklimvoorzieningen voor amfibieën in kolken, update 2023. Raymond Creemers
    03:09:40: Lezing: Beekherstel, klimaatadaptatie en biodiversiteit, Mark Scheepens
    03:24:48: Lezing: Kam- en marmersalamander daar waar ze gezamenlijk voorkomen - een verhaal van uitersten, Pim Arntzen
    04:04:57: Lezing: Neotropische salamanders met een serieus staartje, Wouter Beukema
    04:36:30: Introductie Jean Eigeman
    04:38:54: Lezing: Verborgen relaties, vissen en amfibieën, Max van Elsen
    05:05:03: Lezing: Het geheim van een jeugdige Viswerkgroep De Prik, Veera Cornelissen en Bas Wrekenhorst
    05:26:01: Lezing: Frozen Dragons; What is going on with Norwegian Herps? Joe Kristoffer Partyka
    05:55:25: Flitspresentatie: Selectieve overstapjes bij barrieres voor marmerkreeft, Ronald Laan
    06:05:20: Lezing: The conservation of amphibians in metropolitan Seville, Antonio José Martínez Villarejo
    06:40:27: Lezing: Herpetologisch reisje naar Noordoost Griekenland, midden in je examens, Bas Raaijmakers
    07:05:54: Lezing: Viezen Stinkvissen, Theo Schuurmans
    07:43:51: Afsluiting

  • Plantengallen Mathijs

  • Warandelezing 2021 - Studium Generale - Tilburg University
    De noodzaak van een nieuw voedselsysteem staat centraal tijdens de Warandelezing 2021. Prominente gasten geven hun kijk op hoe een duurzaam voedselsysteem in Noord-Brabant eruit zou kunnen zien en hoe we dit kunnen realiseren.

    Dit is de 24e editie van de jaarlijkse Warandelezing. Het doel van de Warandelezing is het bevorderen van gesprekken over duurzaamheidsvraagstukken in de provincie Noord-Brabant.

    Sprekers:
    7:54 - Jaap Korteweg, oprichter De Vegetarische Slager & Those Vegan Cowboys
    25:51 - Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur
    43:11 - Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan Universiteit Utrecht

    Op 1:02:04 begint het pannelgesprek.

  • Nils van Duivendijk: De identificatie van lastige eenden
    Terwijl mannetjes in ‘prachtkleed’ meestal eenvoudig te herkennen zijn, is de identificatie van vrouwtjes, juvenielen tot het eerste winterkleed en mannetjes in eclipskleed een stuk moeilijker. Ook adulte mannetjes in eclipskleed en eerste winter mannetjes binnen dezelfde soort worden vaak verward. In deze lezing probeer ik wat handvatten te geven voor zowel de soortidentificatie als de herkenning van die verschillende ‘vrouwtjesachtige’ kleedtypes

  • Werkgroep Weide- en Akkervogels Natuurpunt - 3e online bijeenkomst 21/11/2023
    3:00 Herkomstbepaling van Patrijs in Vlaanderen - Joachim Mergeay (INBO)
    50:30 SBP Akkervogels en weidevogels - Lotte Gielis (ANB)
    1:15:25 Weidevogelbeheer in het Turnhouts Vennengebied - Jef Hendrix (Natuurpunt Beheer)

  • Opname OBN Kennisuur Grip op beekslib 23 nov 2023
    Opname van het webinar over beekslib, op 23 nov 2023


  • Webinar ‘Maatlat Groene en Klimaatadatieve leefomgeving’
    Op 27 oktober jl. vond het webinar “De klimaatmaatlat: Handvaten voor een vervolg” plaats
    Nederland heeft de ambitie om in 2050 klimaatadaptief te zijn, maar wat houdt dit precies in? De "Maatlat voor een Groene en Klimaatadaptieve Gebouwde Omgeving" biedt richtlijnen voor klimaatadaptief bouwen en inrichten. Tijdens het webinar stond de Maatlat centraal, waarbij Rik Heijnen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een beknopte uitleg gaf over de inhoud van de maatlat met bodemdaling en wateroverlast als voorbeeld.

  • Webinar pesticiden en gezondheid 2023 | Brabantse Milieufederatie

    Dinsdagavond 28 november organiseerden we als Brabantse Milieufederatie een webinar over de relatie tussen pesticiden en gezondheid. Aan het woord kwamen prof. dr. Bas Bloem, vooraanstaand specialist op het gebied van Parkinson, en Peter Rouw en Rob van Aalsburg, twee medische milieudeskundigen van GGD Hart van Brabant. Zij deelden de meest recente wetenschappelijke inzichten over de (mogelijke) invloed van pesticiden op gezondheid.

    We organiseerden de webinar zodat experts de leden van de Brabantse Provinciale Staten hierover konden bijpraten. Maar deze informatie is niet alleen voor hen relevant. Daarom stellen we het webinar ook graag ook open voor alle andere geïnteresseerden. Luister dus vooral mee!


  • Huib en zijn zoons willen maar wat graag een mooie plek voor hun vele gitaren en piano, want jammen doen ze het liefst samen. Interieurstylist Theo-Bert helpt de familie aan een kleurrijke plek voor al hun instrumenten. * Chef-kok Ramon is in Groningen, in het dorpje Kiel-Windeweer. Hier ontmoet hij Pieter en Lotte. Zij brengen een oer-Hollands maar zeldzaam runderras weer terug in het landschap: de Groninger blaarkop. * In de nieuwe Serie 'Anne bij de kwekers' ontmoet duurzame tuinvrouw Anne Wieggers haar grootste groene helden. Vandaag duikt zij met Jasper Helmantel in zijn wereld van wilde, inheemse plantenzaden.
    https://npo.nl/start/serie/binnenstebuiten/seizoen-10/binnenstebuiten_2488/afspelen

  • Carel Kraayenhof en zijn vrouw Tirza laten de kijkers genieten van hun zondagochtend gevoel. Ze vertellen over het aanstaande benefietconcert voor het Prinses Máxima Centrum op 17 december. Verder een reportage over kunstenaar Henk Helmantel. En de uitreiking van de Cultuurfondsprijs van 100.000 euro vindt plaats in aanwezigheid van koningin Máxima. Vorig jaar won de Anne Frank Stichting en dit jaar gaat de prijs naar Female Economy met onder anderen Adelheid Roosen. Evi Hanssen is te gast bij Ivo en vertelt over haar podcast met haar moeder en het boek Traag naar de hemel.
    https://npo.nl/start/serie/ivo-op-zondag/seizoen-4/ivo-op-zondag_69/afspelen

  • Kunstenaar Henk Helmantel staat nationaal en internationaal bekend om zijn meesterlijk geschilderde stillevens met fruit en schilderijen van kerk- en kloosterinterieurs. Jurjen ten Brinke bezoekt hem in de door hemzelf herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij in het Groningse Westeremden. Daar heeft hij een atelier en museum aan huis. Het staat vol kunstwerken en historische gebruiksvoorwerpen van zijn stillevens. Henk laat Jurjen zien hoe hij in Gods Licht het bijzondere ontdekt in het alledaagse, en dat met verf vastlegt.
    https://npo.nl/start/serie/nederland-zingt-dichtbij/seizoen-3/henk-helmantel_3/afspelen

  • What Was Life In Dark Age Britain Really Like? | King Arthur's Britain | Complete Series | Chronicle
    Francis Pryor argues that Britain's early history was a vibrant period, when the island thrived under foreign influences from as far afield as the Middle East without losing any cultural identity. In this full series, he re-imagines the Dark Ages in Britain as a period of expansion, artistic achievement and vibrance.

    Welcome to Chronicle; your home for all things medieval history! With documentaries covering everything from the collapse of the Roman Empire to the beginnings of the Renaissance, from Hastings to Charlemagne, we'll be exploring everything the Middle Ages have to offer.

    Subscribe now so you don't miss out!

    Chronicle is part of the Little Dot Studios Network. To get in touch please email owned-enquiries@littledotstudios.com.
    https://www.youtube.com/watch?v=TqDusYEXwD0
    It's like Netflix for history... 📺 Sign up to History Hit, the world's best history documentary service and get 50% off using the code 'CHRONICLE'


  • https://vimeo.com/482598775
    Van groen word je gelukkig. Daarom staan er veel bomen in onze gemeente. Maar dat is soms wel een uitdaging, want het is druk onder de grond. De komende weken leren we alles over bomen in de gemeente Groningen. In deze eerste aflevering staan we stil bij de uitdagingen waarmee bomen in stedelijke omgevingen te maken hebben.
  • Groene dak kort from Gemeente Groningen on Vimeo.

  • Was verursachte das große Meeressterben am Ende des Perms? / Anja Frank
    Online-Vortrag aus der Vortragsreihe „Erst die Arten und dann wir? Die Biodiversitätskrise und ein Blick auf die Massensterben der Erdgeschichte“ von Dr. Anja Frank (Hamburg), 10. November 2022.

    Sorry für die schlechte Tonqualität.

    Mit einer Einführung von Prof. Dr. Harald Schliemann (Hamburg).

    Im Kontext der heutigen Biodiversitätskrise erforscht die Wissenschaft vermehrt vergangene Massen(aus)sterben, um die potenziellen Folgen des Klimawandels für die heute lebenden Arten besser zu verstehen. Das größte Massenaussterben der jüngsten Erdgeschichte ereignete sich vor 252 Mio. Jahren am Übergang vom Erdzeitalter des Perms zu dem der Trias. Massive vulkanische Aktivität im heutigen Sibirien führte weltweit zu drastischen Umweltveränderungen, welche den Verlust von drei Viertel aller Land- und 95% aller Meeresarten verursachten. Die genauen Zusammenhänge zwischen den damaligen Umweltveränderungen und dem Massenaussterben sind jedoch bisher ungeklärt. In den Meeren wird eine Kombination von Erwärmung, Sauerstoffmangel und Versauerung für ein „tödliches Trio“ gehalten, das die Mehrzahl der Meeresarten zum Aussterben verurteite. In diesem Vortrag erörtern wir, wie sich diese Faktoren auf die Lebensbedingungen verschiedener Meeresbewohner auswirken, und ob sie wirklich die Schuld am massiven Aussterben am Ende des Perms tragen könnten.

  • Ein neuer Stammbaum der Vögel – Bedeutung der DNA-Forschng für Taxonomie und Systematik

    Mit einer Einführung von Prof. Dr. Harald Schliemann.

    Die DNA kann man als Datenträger betrachten, der in den Zellen aller lebenden Organismen vorhanden ist und uns Zeugnisse über deren Evolution, Phylogenie und liefert. DNA-Untersuchungen haben alle Bereiche der Biologie revolutioniert und sind inzwischen auch in der Ornithologie angekommen.

    Durch Sequenzierung von mitochondrialer DNA und Kern-DNA konnte ein neuer Stammbaum der Vögel erarbeitet werden, der heute Grundlage für die Systematik und die Anordnung der Vogelfamilien in Handbüchern oder Vogellisten liefert. In diesem Zusammenhang hat die Methode des Next-Generation-Sequencing (NGS) (oder genauer Hochdurchsatz-Sequenzierung) von ganzen Genomen große Bedeutung gewonnen.

    In einer kladistischen Systematik sollen alle Taxa (Arten, Gattungen, Familien, Ordnungen) monophyletisch sein. Durch die DNA-Untersuchungen wurden viele para- und polyphyletische Gruppen erkannt. Um zu monophyletischen Gruppierung zu gelangen, wurden einige Gattungen zusammengelegt („lumping“), meist jedoch in neue Gattungen aufgespaltet („splitting“). Dies führt zu vielen neuen Art- und Gattungsnamen, auch in der europäischen Vogelwelt.

    Ständig werden neue Vogelarten benannt: 1980 kannte man rund 8700 Arten, aktuell geht der die IOC World Bird List von über 10900 Arten aus (www.worldbirdnames.org). Es könnten aber zukünftig auch 18000 Arten werden, wenn viele der bekannten Unterarten einen Artrang erhalten. Unter den neuen Arten gibt es einige komplett neu beschriebene Taxa, die auf Inseln, in Gebirgen (Anden, Zentralasien) oder in den Tropen (Amazonas) entdeckt wurden. Meist handelt es sich jedoch um eine Auftrennung (sogenannte Splits) von bekannten Arten, die aufgrund von DNA-Untersuchungen als eigenständige Taxa erkannt wurden.

  • Die Pampauer Wale - Grabungsergebnisse von 1984 bis 2022

    Mit einer Einführung von Helge Kreutz, Hamburg.

    Die Tongrube Groß Pampau im Herzogtum Lauenburg hat über die einzigartigen Funde fossiler Wale einen sehr hohen Bekanntheitsgrad erreicht. Die Wale waren und sind bis heute unverzichtbare Stabilisatoren des weltweiten Klimas geworden. Wie Zeitkapseln eingeschlossen im ehemaligen Meeresboden tauchen seit 1984 von Zeit zu Zeit einzelne Knochen und auch ganze Skelette dieser Meeressäuger beim Tonabbau auf.

    Neben den Walen kann im dunklen Glimmerton eine artenreiche Mollusken - Fauna beobachtet werden, darüber hinaus auch Korallen, Stachelhäuter, Tintenfische und Überreste von Knochenfischen. Mit den Walen schwammen Rochen, Haie, Robben und auch Schildkröten vor ca. 11 Millionen Jahren in der warmen etwa 50 Meter tiefen Urnordsee. Die Nähe zur Küste wird durch eingetriebene Überreste von Landbewohnern dokumentiert.

    Gute Augen, Erfahrung und Zusammenarbeit eines spezialisierten Grabungsteams werden benötigt, um von einem kleinen Knochensplitter zu einem Aufsehen erregenden fossilen Wal zu kommen. Die Funde werden bei Wind und Wetter in der nicht öffentlich zugänglichen Tongrube geborgen und dank der großartigen Unterstützung des Grubenbetreibers teils direkt während der laufenden Abbautätigkeiten gesichert.

    Die Arbeiten in Groß Pampau können als gutes Beispiel für moderne Bürgerwissenschaft angesehen werden. So wurden über die wissenschaftliche Bearbeitung einiger Funde bereits neue Erkenntnisse zur Evolution gewonnen. Einige Objekte aus Groß Pampau sind Holotypen.

    Der Vortrag gibt einen umfangreichen Einblick in die Entwicklung des Fundortes, der Ausgrabungen und die beobachtete Artenvielfalt eines längst vergangenen Meeres.

  • Insekten in Gefahr! - Ursachen und Folgen des Insektenschwunds / Der stumme Frühling Matthias Liess
    ortragsreihe: Insekten in Gefahr! – Ursachen und Folgen des Insektenschwunds im Großen Hörsaal, CeNak / Uni Hamburg

    Vortrag: Der stumme Frühling – Zur Notwendigkeit eines umweltverträglichen Pflanzenschutzes von Prof. Dr. Matthias Liess aus Leipzig

    Eine Vielzahl von Freilanderhebungen der letzten Jahre zeigen, dass kleine Fließgewässer in landwirtschaftlichen Gebieten stark mit Pestiziden belastet sind. Dabei überschreiten die Konzentrationen im Allgemeinen die regulatorisch akzeptierten Grenzwerte. Auch die Ergebnisse der ökologischen Bewertung (SPEAR-Index) zeigen, dass die überwiegende Mehrzahl der untersuchten Gewässerabschnitte eine reduzierte ökologische Qualität hinsichtlich der Auswirkung von Pestizid-Rückständen aufweisen.

    Aus den Befunden folgt, dass Zulassung und Anwendung von Pestiziden verbessert werden müssen, um den gesetzlichen Vorgaben zu genügen und den Verlust der Biodiversität, insbesondere auch im Reich der Insekten, aufzuhalten. Der Vortrag zeigt konkrete Wege dazu auf.

  • Das Eis wird dünn. Eine ökologische Analyse der planetaren Lage / Carsten Niemitz
    Online-Vortrag von Prof. Dr. Carsten Niemitz, Hamburg, 28. Januar 2021

    Mit einer Einführung von Prof. Dr. Harald Schliemann, Hamburg

    Eine ökologische Analyse der planetaren Lage und was jede/r für sich daraus machen kann

    Der Vortrag informiert mit einprägsamen Grafiken und Bildern über die komplexen Zusammenhänge aller wichtigen ökologischen Themen. Im Gegensatz zu anderen Analysen, die sich einen bestimmten Bereich unserer aktuellen Umweltprobleme zum Gegenstand wählen, werden in dieser Präsentation die Themenbereiche in Relation zueinander gesetzt: Klimawandel, Artensterben, fossile und erneuerbare Energien, Fleischverzehr und Tierhaltung etc. werden mit dem Flächen- und Wasserbedarf der Menschheit, mit globalen Funktionen der Ozeane, mit der Bevölkerungsentwicklung und den Planetaren Grenzen zu einem Gesamtbild synthetisiert. Aus der Vielzahl der Fakten ergibt sich ein motivierendes Resümee mit einigen Folgerungen zum Umweltverhalten für jede und jeden.


  • https://npo.nl/start/video/nederland-onder-water
  • I
  • Posted on Δεκέμβριος 04, 2023 0523 ΜΜ by ahospers ahospers | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

    Δεκέμβριος 01, 2023

    Vogels 's nachts luisteren Bosma Beijum

    https://soundapproach.co.uk/about/
    https://www.veldshop.nl/nl/veldwerk/geluidsopname/audiorecorders/
    https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogelen-terwijl-je-slaapt
    https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogelen-terwijl-je-slaapt
    Joost Josten luisterde 's nachts en keek ook met infrarood cameras naar boven. Het bleek dat wat je hoorde 2 tot 10keer minder was van wat er daadwerklijk overvlloog, dus 90% van de vogels roept dus NIET.
    Joost Josten luisterde 's nachts en keek ook met infrarood cameras naar boven. Het bleek dat wat je hoorde 2 tot 10keer minder was van wat er daadwerklijk overvlloog, dus 90% van de vogels roept dus NIET.

    Ik gebruik zelf een Olympus LS12, dit is een klein zakmodel recorder met een prima kwaliteit. Deze wordt door enorm veel vogelaars gebruikt en naar tevredenheid. Je kunt zelf van alles instellen (zoals opname volume, smartstand enz), mijn ervaring is dat je dat niet veel gebruikt. Indien je later gebruik zou willen maken van een externe microfoon (parabool of richtmicrofoon bijvoorbeeld) dan kan dat ook, deze kan ingeplugd worden. Opname formaten kan je ook zelf instellen van WAV tot lage MP3 kwaliteit. Ik neem zelf altijd in WAV op tot nu toe maar ik ben nog lang niet overtuigd dat de beste MP3 kwaliteit niet ruimschoots voldoende zou moeten zijn. Nadeel van WAV formaat is de enorme bestandsgrootte; 2GB voor een uurtje opnemen. Aangezien dit model niet overweg kan met SD kaarten met een grotere capaciteit dan 32 GB past er slechts 16 uur aan opnames op 1 kaartje. Dat is voor thuisgebruik niet erg maar als je op vakantie bent zit het gauw vol, zeker als je nachtopnames maakt (heb nog iets van 190 uur opnames uit Spanje staan om uit te zoeken bijvoorbeeld).

    https://ringfotofocus.nl/product/olympus-ls-12-pcm-recorder/
    Mijn grootste uitdaging was niet het opnemen maar het naluisteren en sonogrammen beoordelen enzo. Dat lukt nu aardig maar kostte me wel even tijd. Velen gebruiken daarvoor Audacity of Raven. Ik gebruik vrijwel uitsluitend Audacity, vind ik gebruikvriendelijker en dus prettiger werken.

    nieuwe te koop op Ebay Duitsland: https://www.ebay.de/itm/202384129026
    De al genoemde Olympus is lekker compact en geeft en redelijk goed resultaat. Toch zou ik verder kijken dan de vaak genoemde Olympus. Bijvoorbeeld naar Sony met o.a. de PCM-A10. Sony heeft over het algemeen een betere signaal/ruisverhouding en de A10 zit ruimer in z'n geheugen. En je kan deze mbv je smartphone op afstand bedienen. Ook een voordeel van de Sony tov de Olympus is dat de microfooncapsules zwenkbaar zijn en je deze dus beter kan richten op de vogel. Minder compact maar later eventueel uit te breiden met een goede externe microfoon zijn recorders met XLR ingangen zoals de Zoom H4n-pro en Tascam DR40.
    Naast de recorder heb je nog een goede windkap nodig, De foam windkap die (meestal) bij de reocrder wordt geleverd voldoet niet in het veld. Voor de meeste is er wel een goede te koop van bv Rycote. Verder heb je nog een handgreep nodig waar je de recorder op bevestigd. Je wil de recorder liefst niet direct in de hand houden want dan hoor je contactgeluid op de opnames. Deze zijn te koop of zelf te maken. Ik heb er bv een gefabriceert van een stuk bamboe (goede contactgeluiddemper) met daaromheen een rubber handvat van een fietsstuur voor een prettige grip. In het stuk bamboe zit een passende schroef verlijmd. Dit werkt uitstekend voor mijn Olympus LS5 maar voldoet niet voor mijn Tascam DR100 die erg gevoelig is voor contactgeluid. Ook daar bood Rycote een goede oplossing met een speciale handgreep set.

    Olympus LS-P4 met een ME31 microfoon. Met instellingen op standaard ben je klaar. https://beta.observation.org/sounds/91149/
    Je kunt hem in de auto opladen op USB en het standaardgeheugen is 2Gb/
    Overige waarnemingen met deze set: https://beta.observation.org/users/17296/sounds/?

    De LS-P4 dacht ik ook aan (de opvolger van LS-12). Heb je deze recorder ook wel eens gebruikt met de afstandsbediening-app? En hoe is het geluid zonder de ME31?

    De LS-P4 heb ik gekocht omdat hij erg klein is, niets weegt (je voelt hem nauwelijks in je borstzak), simpel te bedienen is (ook in het donker), geen batterijen verbruikt (de meegeleverde oplaadbare batterij kan opgeladen worden zonder hem eruit te halen en zonder snoer of adapter middels een handig uitschuifbaar usb-stekkertje). Het leek me de ideale recorder voor op reis en in het veld en dat blijkt het ook te zijn. In het begin heb ik ontzettend zitten rommelen met het zoeken naar de juiste instelling maar na een reeks van pogingen kwam ik er achter dat je gewoon niets moet instellen, de standaardinstelling levert de beste opnames. De opnames zijn veel beter dan die van de LS-12 en die heb ik dan ook meteen verkocht omdat hij nog best wel een leuk bedrag opleverde (Waarom iedereen nog steeds per se die LS 12 wil hebben is me volkomen onduidelijk). Ik heb nog geen opnames gemaakt zonder het richtmicrofoontje maar die zullen ongetwijfeld wel goed zijn. Van die afstandsbediening wist ik niets (denk ook niet dat ik die ga gebruiken).

    Die ME-31 kan ik trouwens wel aanbevelen -> veel kost hij niet, hij is klein en hij doet zijn taak erg goed. Zelfs over een grote afstand kun je het specifieke geluid wat je op wil nemen eruit halen.
    Deze Smaragdkoekoek zat denk ik op meer dan 100 meter van me vandaan terwijl er in mijn directe omgeving (tropisch regenwoud) ondertussen een kakofonie van andere vogels en insecten was.
    Dit Porseleinhoentje heb ik met de ME-31 opgenomen vanaf de oever met een kletsend groepje vogelaars naast me. Ze zijn nauwelijks te horen in de opname (nog met de LS-12). Het hoentje was meer dan 50 meter van me vandaan terwijl die mensen minder dan 20 meter van me vandaan waren. (Maar ze stonden dus niet tussen de microfoon en het object waarop ik richtte

    Bij Bax hebben ze hem momenteel in de aanbieding van € 238,- voor € 166,-. https://www.bax-shop.nl/field-recorders/olympus-ls-p4-digitale-handheld-audiorecorder

    inmiddels wel dat de ls-p4 bij vogelaars een slechte beoordeling krijgt omdat hij geen prerecording-functie heeft. Hij neemt pas op zodra je op rec drukt. Duurdere apparaten hebben een geheugentje waarbij ze de 2 tot 5 seconden voordat je drukt ook toevoegen aan je opname. Je bent dan nooit te laat met een vogel die maar kort roept. De ME-31 microfoon is trouwens bij Bax afgeprijsd van 186,- naar 124,- https://www.bax-shop.nl/richtmicrofoon/olympus-me-31-compacte-gun-microfoon

    Tascam heeft nu een goede opvolger van de LS-serie van Olympus, de DR-05X. Goede prijs en voorzien van 2 sec. pre-recording. Adviesprijs ligt rond de 129,- maar bij Kamera Express hebben ze hem nu voor slechts 109,- -> -> https://www.kamera-express.nl/tascam-dr-05x-portable-audio-recorder?channable=003655696400313232393330313001&hic_camp=google_ads:16456050232:133534003429:585595889480&gclid=CjwKCAjwl6OiBhA2EiwAuUwWZYAHGryOPVFkq6QYr3IOhfKISIPQI5cMUFO9YMWbwTufrMqdNN69jxoCHFoQAvD_BwE

    Wellicht is het een idee om bijv. de DR-05X te gebruiken gezien deze ook voorzien is van pre-recording, maar dit betekend dat ik deze altijd bij de hand moet houden, naast verrekijker en camera.

    Ik heb deze stereo set welke ik aan mijn pet bevestig. Met van die harige windfilters eroverheen ziet het er wel uit als mickey mouse, maar het geluid is zeer goed.
    Dit in combinatie met een Olympus LS-5 (of Tascam DR100 MK3) recorder welke ook de voeding van de microfoons verzorgt kan je uren achtereen opnemen. Daarbij is het handig dat de recorder(s) een knop hebben voor het markeren van momenten in de opname waar je later bij het afluisteren van de opname snel naar kan 'door/terugspoelen'.

    https://www.veldshop.nl/nl/veldwerk/geluidsopname/audiorecorders/
    https://forum.waarneming.nl/index.php?topic=466052.0
    Ik gebruik een Olympus LS-12 met een windkapje (van een ander apparaat dat helaas snel kapot ging). Kostte ongeveer 150 euro.
    Windgeruis is altijd een probleem, interferentie met telefoon, camera, luidspreker etc soms ook.
    Het voordeel is dat het een handzaam ding is; helaas werkt het niet samen met een microfoon die ik ooit gekocht heb...

    Wat ik ook wel eens gedaan heb is een video opnemen met mijn fototoestel. Dat werkt soms nog verrassend goed. Op sommige websites kun je de audio uit de video isoleren. (Voorbeeld: https://www.ornitho.de/index.php?m_id=54&mid=343910)

    Ruis, wind etc kan je er deels uit filteren met Audacity. Dit programma is gratis. Je hebt er wel een stukje in de opname bij nodig waar geen vogelgeluiden op staat, dus het is wat minder handig bij opname van vogelconcerten in de vroege ochtend.

    ls je dat niet hebt, kun je het nog proberen met het Hi-pass filter. Dit vraagt wel om enig inzicht in de toonhoogte waar je de grens legt. Hoog genoeg om de meeste wij wind rumble weg te filteren, maar niet zo hoog dat je de lage ondertonen van de vogelzang uitholt. Ik start zelf meestal ergens rond de 1500Hz en dan afhankelijk van het resultaat opnieuw proberen met een hogere of lagere waarde.

    Een van de voordelen van een externe microfoon is dat ze vaak makkelijker van een zogenaamde dead cat zijn te voorzien. Die pluizige dingen tegen de windruis. Soms zelfs als accessoire meegeleverd, of optioneel.

    Ik gebruik Hi-Q app op mijn telefoon. Je kan instellen dat je geluid als mp3 opslaat. Ook upload ie automatisch naar dropbox zodat ik op de pc zonder extra handelingen het geluid kan openen in audacity en het volume, de ruis etc kan aanpassen. Dat is niet eens per se altijd nodig.
    Als je hem in audacity hebt kan je het geluid laten weergeven als spectrogram waardoor je makkelijk kan zien op welke frequentie je de high-pass filter moet instellen.

    Ik heb twee keer hetzelfde geluid bij deze gekraagde roodstaart bijgevoegd. Eentje is onbewerkt en rechtstreeks met de telefoon opgenomen. De ander heb ik nog even bewerkt in audacity, (high pass filter, ruisonderdrukking en versterkt. https://waarneming.nl/observation/189537718/

    Ik gebruik ook de Hi-Q app. Die laat iets meer heel van het geluid dan een standaard op stem geoptimaliseerde voice recorder.

    Cornell Lab of Ornithology - How To Record Wildlife Audio
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLgSpqOFj1Ta4Eesz6iHWElK5amDlHQpwG

    http://soundbirding.org/

    Ik was zaterdag ook even bezig met een externe microfoon op mijn foto-/filmcamera. Zonder dead cat, dus pikt toch nog wel het nodige wind lawaai op, maar door de foam cap wel duidelijk minder in de hoge tonen. Dat maakt filteren iets makkelijker. Met de camera in filmmode pakt hij wel het hele geluidsspectrum.

    Audacity spectogram voor filteren:

    ie beperking van 4 kHz ligt aan de app waarmee je opneemt of het formaat van het bestand, niet aan de hardware. De microfoon van mijn Android toestel pikt ook 20 kHz nog op, maar dan moet ik natuurlijk niet opnames gaan maken met de standaard app voor spraakopname...

    Als je meer wilt dan geldt een soort wet van behoud van ellende: je beurs is een stuk lichter, maar in het veld sjouw je je een ongeluk aan apparatuur ;)

    https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogelen-terwijl-je-slaapt
    Joost Josten luisterde 's nachts en keek ook met infrarood cameras naar boven. Het bleek dat wat je hoorde 2 tot 10keer minder was van wat er daadwerklijk overvlloog, dus 90% van de vogels roept dus NIET.
    https://soundapproach.co.uk/about/

  • De windenergie-ontwikkelaar gaat zich de komende tijd richten op het versterken van de financiële structuur en opnieuw prioriteren van de activiteiten. En woensdag werd bekend dat Siemens Energy een garantie krijgt van €7,5 mrd van de Duitse overheid om daarmee een totaal van €12 mrd aan bankgaranties mogelijk te maken. Bijna alle windturbinefabrikanten in Europa schreven vorig jaar rode cijfers. Wat is er aan de hand? Redacteur Sabine Sluijters geeft uitleg.

    In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de eerste schets voor uitbreiding van het hoogspanningsnet in de provincie Zeeland. Dat moet de Zeeuwse congestieproblematiek oplossen. De gemeente Groningen heeft de eerste stap gezet in de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf. En elektrolyseproject Djewels in Delfzijl krijgt een maatwerksubsidie van het Rijk tot €80 mln, mits lessen uit het project gedeeld worden.

    Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Ilse Akkermans en Sabine Sluijters.(Foto: Energeia)
    De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en vo

    Lees het volledige artikel: https://energeia.nl/energeia-artikel/40111209/podcast-waarom-het-rsted-en-siemens-niet-voor-de-wind-gaat

  • Webinar: Groeiend Veen in Laag Holland 2022
    Op 4 oktober organiseerde Amsterdam Wetlands (samenwerking van terrein beherende organisaties in Laag Holland) een webinar ‘Groeiend Veen in Laag Holland’ door veenexpert Ron van ’t Veer. Het is een online kennis- en inspiratiesessie rondom groeiend veen die je hier terug kunt zien. Amsterdam Wetlands is de netwerkorganisatie waarin de TBO's van Laag-Holland samenwerken om gezamenlijk 12.000 ha aaneengesloten topnatuur tussen Alkmaar en Amsterdam te realiseren. De bedoeling van de bijeenkomst was de relevante en unieke kennis van Ron met iedereen die aan veen werkt te delen en een kennisnetwerk te starten rondom Groeiend Veen.

    Doel van het webinar is: kennisdeling. Als Landschap Noord-Hollland gaan we vooral ervaring opdoen met groeiend veen in de praktijk. O.a. door de ontwikkeling van ca. 50 hectare groeiend veen in het Ilperveld. Daarnaast is er een boekje opgesteld en gefinancierd vanuit het project IBP Vitaal Platteland Groeiend Veen Ilperveld. Daarnaast heeft ook Staatsbosbeheer financieel bijgedragen.



  • https://www.inaturalist.org/blog/87155-inaturalist-november-news-highlights
    https://www.researchsquare.com/article/rs-3503977/v1
    https://www.corporateknights.com/workplace/ai-revolution-esg-jobs/
    https://web.archive.org/web/20170318051355id_/https://www.eeb.ucla.edu/Faculty/Shaffer/pubs/Shaffer_Purugganan_2013_AREES.pdf

  • https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/chris-van-swaay-gepromoveerd
  • NLT les 2009 Marcel Dicke Wageningen University Estimated time of death

  • Marcel Dicke - Why Not? A Six-Legged Solution to Food Security
    Professor Marcel Dicke is professor of Entomology at Wageningen University in the Netherlands. His book ‘The Insect Cookbook: Food for a Sustainable Planet’ argues that the Western world undervalues the contribution insects could make to our lives... and to our nutrition. In 2007 he was awarded the NWO-Spinoza award for his work researching the defence mechanisms of plants.
  • Groeten uit Groeningen afl 6: Drentsche Aa
    In deze zesde aflevering van Groeten uit Groeningen zitten we in het Nationaal Park Drentsche Aa. We bezoeken één van de ambassadeursprojecten van Groeningen, het Voedselbos in Glimmen waar ze niet alledaagse planten kweken/laten groeien. Ook zien we hoe het voormalig grasland van Land van Ons in drie jaar tijd is veranderd in een akkerland met veel diversiteit aan gewassen. En we krijgen een uitgebreide rondleiding op het Waterbedrijf Groningen in de Punt. Want ons drinkwater, dat komt uit de Drentsche Aa.


  • Conférence] M. DICKE - Insects on the menu

    00:00:00 Introduction
    00:00:36 Food security
    00:00:55 Calories
    00:01:46 Climate change
    00:02:10 Global change model predictions
    00:03:38 5 challenges for humankinds
    00:05:27 A meaty issue
    00:05:43 Meat consumption in kg/person/year
    00:06:54 To feed our livestock
    00:07:41 Fishmeal prices
    00:08:10 Soybean Production, Consumption, and Imports in China
    00:08:50 Agricultural land
    00:10:44 Human population growth
    00:11:29 Animal protein crisis ahead
    00:12:07 2.2 kg of feed converted to 1 kg of insect meat
    00:12:33 Number of insect species eaten worldwide [total 2100 species]
    00:13:37 Three arguments to eat insects
    00:13:55 Insects are a good nutritional source
    00:14:38 Global Warming Potential per kg edible protein
    00:15:20 Land use for production of mealworms or meat / milk
    00:15:54 Advantages of eating insects
    00:18:01 Insects are healthy food
    00:18:13 Iron and zinc deficiency are widespread globally
    00:21:21 A matter of perception!
    00:21:49 Research
    00:24:51 Web polls in the Netherlands
    00:25:56 International Platform of Insects as Food and Feed
    00:26:29 Innovative entrepreneurs
    00:27:07 Ample international developments
    00:29:21 Why did we not eat insects in 2019?
    00:29:51 Questions




  • Posted on Δεκέμβριος 01, 2023 0830 ΜΜ by ahospers ahospers | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

    Νοέμβριος 30, 2023

    Νοέμβριος 28, 2023

    600 Landelijke Vlinderdag 2023 - deel 1


  • De presentaties van de Landelijke Vlinderdag gehouden op 4 maart 2023 in de Junushoff te Wageningen.
    0:05 Openingsfilm, Annette van Berkel
    24:15 Libellenbescherming, Roy van Grunsven
    39:00 40 jaar vlinderbescherming, Irma Wynhoff en Michiel Wallis de Vries
    1:02:19 Nachtvlinderbescherming, Jurriën van Deijk


  • Deel twee van de presentaties op de Landelijke Vlinderdag, 5 maart 2023 in de Junushoff in Wageningen.
    01:00 fascinerend klein grut, Petra Vijncke
    24:15 Alle vlinders tellen mee, micro’s, Rik Wever
    35:25 Veertig jaar De Vlinderstichting, Kars Veling


  • Presentaties Landelijke Vlinderdag gehouden op 4 maart 2023 in de Junushoff in Wageningen.
    00:25 Film: Sociale brandnetelvlinders, Annette van Berkel
    14:55 Jubileum-activiteiten De Vlinderstichting, Amber van Amsterdam & Kars Veling
    24:00 Vlinder- en libellengebieden in Nederland, Anna Herlings
    32:30 Vlinderstichtingquiz, Albert Vliegenthart
    55:00, Film: Labwerk, Laura Peters
    1:00:45 Toekomst voor natuur, Anthonie Stip


  • Presentaties Landelijke Dag 2022


    1. 10 jaar vlinderhoogleraar: wat weten we nu meer? (pdf)
    2. 25 jaar libellenmeetnet (pdf)
    3. 25 jaar NEM: vinger aan de pols van de Nederlandse natuur (pdf)
    4. Kwartiertellingen: het nieuwe vlinderen (pdf)
    5. Met een drone op zoek naar een uitgestorven vlinder (pdf)
    6. Nachtvlinders voor het voetlicht (pdf)
    7. Onder het maaiveld en vlinders (pdf)
    8. Over het maaiveld: Kleurkeur (pdf)
    9. Over winnaars en verliezers, dagvlinders in Nederland (pdf)
    10. Uitdagingen bij bescherming van libellen, nachtvlinders en dagvlinders (pdf)
    11. Vogelen en vlinderen met radar (pdf)


  • wee goeie tips voor gratis determinatie-apps naast de al meer bekende apps ObsIdentify en iNaturalist:
  • Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl

    De windenergie-ontwikkelaar gaat zich de komende tijd richten op het versterken van de financiële structuur en opnieuw prioriteren van de activiteiten. En woensdag werd bekend dat Siemens Energy een garantie krijgt van €7,5 mrd van de Duitse overheid om daarmee een totaal van €12 mrd aan bankgaranties mogelijk te maken. Bijna alle windturbinefabrikanten in Europa schreven vorig jaar rode cijfers. Wat is er aan de hand? Redacteur Sabine Sluijters geeft uitleg.

    In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de eerste schets voor uitbreiding van het hoogspanningsnet in de provincie Zeeland. Dat moet de Zeeuwse congestieproblematiek oplossen. De gemeente Groningen heeft de eerste stap gezet in de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf. En elektrolyseproject Djewels in Delfzijl krijgt een maatwerksubsidie van het Rijk tot €80 mln, mits lessen uit het project gedeeld worden.

    Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Ilse Akkermans en Sabine Sluijters.(Foto: Energeia)
    De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en vo

    Lees het volledige artikel: https://energeia.nl/energeia-artikel/40111209/podcast-waarom-het-rsted-en-siemens-niet-voor-de-wind-gaat


  • https://www.inaturalist.org/blog/87155-inaturalist-november-news-highlights
    https://www.researchsquare.com/article/rs-3503977/v1
    https://www.corporateknights.com/workplace/ai-revolution-esg-jobs/
    https://web.archive.org/web/20170318051355id_/https://www.eeb.ucla.edu/Faculty/Shaffer/pubs/Shaffer_Purugganan_2013_AREES.pdf

  • Posted on Νοέμβριος 28, 2023 0503 ΜΜ by ahospers ahospers | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

    Νοέμβριος 27, 2023

    LivingLab toont boombioloog


  • Hete en droge zomers, bosbranden en overstromingen – iedereen wordt met de neus op de feiten gedrukt dat ons klimaat verandert. Gedurende hittegolven, zoals in 2018, 2019 en 2020 maar ook deze zomer 2022, dragen de bomen bij aan een koeler stadsklimaat maar filteren ook fijnstof uit de lucht en bieden recreatiemogelijkheden voor miljoenen stadbewoners.

    Het Amstelpark vervult sinds 50 jaar al deze functies. De ca. 300 boomsoorten, in 1972 oorspronkelijk geplant voor de Floriade, maken het park tot een groene oase. Maar terwijl ook deze zomer de oververhitte stadsbewoners in hun schaduw vertoeven, worden de bomen blootgesteld aan hoge temperaturen en droogte. Daarnaast hebben ze ook nog te maken met een steeds armere bodem door stikstofdepositie en met luchtvervuiling. In het Amstelpark kan je dat vooral al zien aan de afstervende fijnsparren.

    In het LivingLab laten onderzoekers van het DendroLab van de Wageningen Universiteit & Research van binnenuit zien hoe het gesteld is met de vitaliteit van verschillende boomsoorten in het Amstelpark. Dat doen ze door behulp van jaarringonderzoek, want de jaarringen vormen een archief van de levensgeschiedenis van een boom. Hoe snel groeien verschillende boomsoorten in het Amstelpark? Hoe staat het met hun vitaliteit? Hoe hebben de bomen hebben de hittegolven van 2018 en 2019 ervaren? En wat te denken van de actuele hittegolf? De groei van twee eiken wordt bijvoorbeeld elk uur gemonitord; hebben zij kunnen groeien bij de hitte in de afgelopen weken?


  • Interview series introducing scientists who deal with the resilience term everyday – and while some use it as a normative concept, others focus on the operationalization and active resilience building.
    Duurzaam bosbeheer staat volop in de aandacht in een wereld met een veranderend klimaat. Bossen bieden kansen maar staan tegelijkertijd sterk onder druk. Ute Sass-Klaasen zit in het lectoraat van HVHL en doet onderzoek aan bomen en bossen om bossen met diverse ecosysteemfuncties te kunnen behouden. Vragen zoals 'Welke klimaatfactoren beïnvloeden de groei van bomen?’, ‘Hoe reageren bomen op droogte? en 'Wat zijn de uitdagingen omtrent bossen en klimaatverandering?’ gaan behandeld worden tijdens de lezing! Zien we jullie

  • Inheemse Zaden bewaren voor de Toekomst
    https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/5421188/rtl-nieuws-1930-uur Na 16minuten Levend Archief met Ben Bruinsma met Stinkende kamille, Nils van Rooyen.

  • Ik heb hierbij de link naar de lezingen van de NOU zaal, iedere lezing heeft een eigen video gekregen:
    https://www.youtube.com/@nou-nederlandseornithologi110/videos
    Op het Youtube account van Sovon zijn nog de lezingen van het auditorium terug te vinden https://www.youtube.com/playlist?list=PLX3iRAvuDl1-M-33lS_JezLFz6gYhTnS8
  • https://channel.royalcast.com/webcast/cultureelerfgoed/20231123_2
    https://www.provinciaalnatuurcentrum.be/nieuws/herbekijk-pnc-in-dialoog-stikstof
  • Herbekijk de lezing PNC in dialoog
    Van stikstofoverschot tot biodiversiteitsverlies

    Vlaanderen heeft een stikstofoverschot: meer dan 80 % van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder.

    Jos Ramaekers (Natuurpunt) gaat in deze lezing dieper in op de problematiek van het stikstofoverschot, de gevolgen ervan voor de biodiversiteit en mogelijke oplossingen.
    https://www.provinciaalnatuurcentrum.be/nieuws/herbekijk-pnc-in-dialoog-stikstof

  • PNC in dialoog - Boomstad, de stad tussen de bomen – Roeland Samson Klimaatbomen in de werk- en leefomgeving zijn belangrijk. Ze maken het leven in de stad gezonder en aangenamer. En ze helpen in de strijd tegen klimaatverandering.
    Met drie lezingen gaan we in op de voorname rol die stadsbomen spelen en onderstrepen we de nood om bomen beter te begrijpen en te respecteren. Zo kun je enthousiast aan de slag met de bomen in je eigen tuin of buurt.

    insdag 10 oktober 2023: Bomen, ons erfgoed – Kathleen De Clercq, lector groenmanagement, hogeschool PXL

    De oudste bewoner in elke gemeente is een boom of zou dat moeten zijn. Maar hoe gaan we om met die oudjes, respecteren we hen wel voldoende? Respect begint bij herkenning, gevolgd door erkenning of waardering. We laten onze inheemse boomsoorten niet altijd uitgroeien tot bomen. Niettemin zijn kaphagen, knotvormen, berceaus en hagen wel degelijk volwaardige bomen die we tot ons groen erfgoed kunnen rekenen. Samen met Kathleen De Clercq trachten we te begrijpen waarom we vroeger knotten, hakten, kapten en vlechtten en achterhalen we of dat beheer nu nog mogelijk en zinvol is.

    Donderdag 16 november 2023: Boomstad, de stad tussen de bomen – Roeland Samson, hoogleraar bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Antwerpen

    Steden staan steeds meer onder druk door klimaatverandering en vervuiling, en dit ten nadele van de mensen die er wonen. Nochtans kunnen steden bijdragen tot het verlagen van onze ecologische voetafdruk. In deze grijze stressvolle omgeving is de nood aan groen bijzonder hoog. Bij het aanplanten van dat groen wordt vaak te weinig rekening gehouden met plantenwelzijn. Dit resulteert in bomen en groen onder stress, soms met de dood tot gevolg.
    Mensen en bomen hebben elkaar nodig. Roeland Samson toont met deze lezing aan waarom mensen en bomen samen de stad van de toekomst moeten maken. Een stad tussen de bomen…
    https://issuu.com/provincie_limburg/docs/0025_limburgnatuurlijk_2023


  • PNC in dialoog - Bomen beter begrijpen, ook in de tuin – Wim Peeters

  • In de voetsporen van Van Ooststroom en Reichgelt, een speurtocht naar woladventieve planten langs de Grensmaas – Sipke Gonggrijp, Stichting Hortus Alkmaar

  • PNC in dialoog - Klimaatcrisis uitdaging voor mens en natuur
    Natuurliefhebbers
    Reserveren is verplicht
    Ik schrijf me in
    Meer info?
    Contacteer ons
    Deze lezingen geven je meer inzicht in het thema klimaat en de gevolgen van klimaatverandering voor flora en fauna. Je maakt kennis met verschillende oplossingen voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis.

    Na deze reeks breng jij het klimaatverhaal pakkend, overtuigend én wetenschappelijk correct. Interesse in de hele reeks of één enkele sessie? Jij kiest en stelt zelf je programma samen.

    Volgende thema’s komen aan bod:

    Donderdag 23 maart 2023: Weer en klimaat – Samuel Helsen, weerman, klimaatwetenschapper en geograaf, KULeuven
    Maandag 27 maart 2023: Gevolgen van klimaatverandering voor flora en fauna – Prof. dr. Natalie Beenaerts, UHasselt
    Donderdag 20 april 2023: Oplossingen voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis – Benno Geertsma, Natuuracademie
    Donderdag 27 april 2023: Hoe breng je het verhaal van klimaatverandering? - Steven Vromman, Eco-comedian en auteur
    Je kiest zelf of je één of meerdere lezingen volgt.

    Ben je al educatieve gids bij het Provinciaal Natuurcentrum en volg je de vier lezingen, dan kan je aan de slag als klimaatgids!
    https://www.provinciaalnatuurcentrum.be/kalender/activiteit/pnc-in-dialoog-klimaat
    Weer en klimaat – Samuel Helsen, weerman, klimaatwetenschapper en geograaf, KULeuven


  • Lezing gemist? Herbekijk de presentaties of bekijk de opname van de lezing




  • wee goeie tips voor gratis determinatie-apps naast de al meer bekende apps ObsIdentify en iNaturalist:

  • https://www.inaturalist.org/blog/87155-inaturalist-november-news-highlights
    https://www.researchsquare.com/article/rs-3503977/v1
    https://www.corporateknights.com/workplace/ai-revolution-esg-jobs/
    https://web.archive.org/web/20170318051355id_/https://www.eeb.ucla.edu/Faculty/Shaffer/pubs/Shaffer_Purugganan_2013_AREES.pdf

  • Posted on Νοέμβριος 27, 2023 0410 ΜΜ by ahospers ahospers | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

    Νοέμβριος 25, 2023

    WOK #4: Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied

    Welke ontwikkelingen vinden plaats in het IJsselmeergebied? Webinar met een aantal onderzoekers over PAGW projecten en andere activiteiten ter versterking van de ecologie in deze unieke delta. Terugblik op Webinar WOK #4: Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied.

    www.waternetwerk.nl
    Het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in Nederland. Wij stimuleren het uitwisselen van kennis, kunde en ervaring en willen zo meer samenhang in de watersector creëren. We streven naar meer verbinding tussen praktijk en theorie, tussen werkvloer en management, beleid en uitvoering, tussen nationaal en internationaal en tussen jong en oud.

  • Land van Ons Biologische en Biologisch Dynamische Pluimveehouderijen Chris en Marjanne Born en Kees Sijbenga

    Biologische en Biologisch Dynamische Pluimveehouderijen Chris en Marjanne Born en Kees Sijbenga from Land Van Ons on Vimeo.


  • Pesticiden in de landbouw Violette Geissen

    Pesticiden in de landbouw Violette Geissen from Land Van Ons on Vimeo.


  • BRO'tje 16 november: Aardkundig erfgoed in beeld: De basis van het landschap zichtbaar met de BRO

    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2023/11/23/symposium-aardkundig-erfgoed

  • Gratis webinar Trekvogels herkennen aan hun vliegbeeld | Sam Gobin & Marc Dijksterhuis Gratis webinar Trekvogels herkennen aan hun vliegbeeld | Sam Gobin & Marc Dijksterhuis
    Elk jaar vliegen miljoenen trekvogels over Nederland. De grootste kans om ze te zien is….als ze vliegen. Maar ja, je hebt dan slechts een halve minuut of nog minder om de vogel(s) in je kijker te krijgen en proberen te herkennen welke soort het is. De lichtomstandigheden zijn meestal niet ideaal, de vogels vliegen vaak hoog en ver. Hoe kun je dan toch herkennen welke soort er vliegt? Vogelskijken.nl organiseert een leerzaam en informatief webinar over 'Trekvogels herkennen aan hun vliegbeeld'.
    https://knnvuitgeverij.nl/nieuws/gratis-webinar-trekvogels-herkennen-aan-hun-vliegbeeld-sam-gobin-marc-dijksterhuis.html

  • https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2023/11/23/symposium-aardkundig-erfgoed
  • webinarreeks 'Warmteopslag' dat vanmiddag, donderdag 23 november, plaatsvindt van 15:00 tot 16:00 uur.
    https://topsectorenergie.nl/nl/agenda/
    This is the link for part one of the webinar series 'Heat Storage' that will take place this afternoon, Thursday 23 November, from 15:00 to 16:00.
    Tijdens vier korte webinars geven internationale experts van het IEA-programma Energy Storage, speciaal voor het Nederlandse publiek, hun antwoorden op deze vragen. Op 23 november vindt het eerste webinar plaats, en daarna elke week één. Alle sprekers zijn betrokken bij de ontwikkeling van verschillende grootschalige warmteopslagtechnieken en de integratie van deze technieken in collectieve warmte- en koudesystemen in Nederland en daarbuiten.

  • https://www.mdpi.com/2073-445X/12/5/990
    https://life-sparc.eu/nieuws/wordt-de-schelde-delta-een-unesco-geopark/
    https://www.zwdelta.nl/nieuws/schelde-delta-op-weg-naar-unesco-global-geopark-status/
    https://www.zeeland.nl/natuur-en-landschap/geopark-schelde-delta
    https://www.scheldedelta.eu/nl/geopark/indieningsdossier

  • Publications


    Lok T, van der Geest M, Bom RA, de Goeij P, Piersma T & Bouten W (2023) Prey ingestion rates revealed by back-mounted accelerometers in Eurasian spoonbills. Animal Biotelemetry 11: 5. Open Access.

    Reneerkens J, Versluijs TSL, Piersma T, Alves JA, Boorman M, Corse C, Gilg O, Hallgrimsson GT, Lang J, Loos B, Ntiamoa-Baidu Y, Nuoh AA, Potts PM, ten Horn J & Lok T (2020). Low fitness at low latitudes: wintering in the tropics increases migratory delays and mortality rates in an arctic-breeding shorebird. Journal of Animal Ecology 89: 691-703. PDF

    Chan Y-C, Tibbitts TL, Lok T, Hassell C, Peng H-B, Ma Z, Zhang Z & Piersma T. (2019) Filling knowledge gaps in a threatened shorebird flyway through satellite tracking.  Journal of Applied Ecology 56: 2305-2315. PDF

    Lok T, Hassell CJ, Piersma T, Pradel R & Gimenez O (2019). Accounting for heterogeneity when estimating stopover duration, timing and population size of red knots in Bohai Bay. Ecology and Evolution 9: 6176-6188. Open Access

    van der Geest M, van der Lely JAC, van Gils JA, Piersma T & Lok T (2019). Density-dependent growth of bivalves dominating the intertidal zone of Banc d'Arguin, Mauritania: importance of feeding mode, habitat and season. Marine Ecology Progress Series 610: 51-63. PDF

    Jouta J, de Goeij P, Lok T, Velilla E, Camphuysen CJ, Leopold M, van der Veer HW, Olff H, Overdijk O & Piersma T (2018). Unexpected diet preferences of Eurasian Spoonbills in the Dutch Wadden Sea: Spoonbills mainly feed on small fish instead of shrimp. Journal of Ornithology 159839-849. PDF

    Oudman T, de Goeij P, Piersma T & Lok T (2017). Colony-breeding Eurasian Spoonbills in The Netherlands: local limits to population growth with expansion into new areas. Ardea 105: 113-124. PDF

    Lok T, Veldhoen L, Overdijk O, Tinbergen JM & Piersma T (2017). An age-dependent fitness cost of migration? Old trans-Saharan migrating spoonbills breed later than those staying in Europe, and late breeders have lower recruitment. Journal of Animal Ecology 86: 998-1009. PDF

    van den Hout P, Piersma T, ten Horn J, Spaans B & Lok T (2017). Individual shifts toward safety explain age-related foraging distribution in a gregarious shorebird. Behavioral Ecology 28: 419-428. PDF

    Van Gils JA, Lisovski S, Lok T, Meissner W, Ozarowska A, de Fouw J, Rakhimberdiev E, Soloviev MY, Piersma T & Klaassen M (2016) Body shrinkage due to Arctic warming reduces red knot fitness in tropical wintering range. Science 352: 819-821. PDF
     
    Conklin JR, Lok T, Melville DS, Riegen AC, Schuckard R, Piersma T & Battley PF (2016) Declining adult survival of New Zealand Bar-tailed Godwits during 2005–2012 despite apparent population stability. Emu 116: 147-157. PDF
     
    Piersma T, Lok T, Chen Y, Hassell CJ, Yang H-Y, Boyle A, Slaymaker M, Chan Y-C, Melville DS, Zhang Z-W & Ma Z (2016) Simultaneous declines in summer survival of three shorebird species signals a flyway at risk. Journal of Applied Ecology 53: 479-490. PDF
     
    Lok T, Overdijk O & Piersma T (2015) The cost of migration: spoonbills suffer higher mortality during trans-Saharan spring migrations only. Biology Letters 11: 20140944. PDF
     
    Lok T, Overdijk O & Piersma T (2014) Interpreting variation in growth of Eurasian Spoonbill chicks: disentangling the effects of age, sex and environment. Ardea 102: 181-194. PDF
     
    El-Hacen EM, Piersma T, Jouta J, Overdijk O & Lok T (2014) Seasonal variation in the diet of Spoonbill chicks in the Wadden Sea: a stable isotopes approach. Journal of Ornithology 155: 611-619. PDF
     
    Lok T, Overdijk O, Tinbergen JM & Piersma T (2013) Seasonal variation in density dependence in age-specific survival of a long-distance migrant. Ecology 94: 2358-2369. PDF
     
    El-Hacen EM, Overdijk O, Lok T, Olff H & Piersma T (2013) Home range, habitat selection, and foraging rhythm in Mauritanian spoonbills (Platalea leucorodia balsaci): a satellite tracking study. Waterbirds 36: 277-286. PDF
     
    van Gils JA, van der Geest M, Leyrer J, Oudman T, Lok T, Onrust J, de Fouw J, van der Heide T, van den Hout PJ, Spaans B, Dekinga A, Brugge M & Piersma T (2013) Toxin constraint explains diet choice, survival and population dynamics in a molluscivore shorebird. Proceedings of the Royal Society B-Biological Sciences 280: 20130861. PDF
     
    Leyrer J, Lok T, Brugge M, Spaans B, Sandercock BK & Piersma T (2013) Mortality within the annual cycle: seasonal survival patterns in Afro-Siberian red knots. Journal of Ornithology 154: 933-943. PDF
     
    Lok T, Overdijk O & Piersma T (2013) Migration tendency delays distributional response to differential survival prospects along a flyway. American Naturalist 181: 520-531. PDF
     
    Piersma T, Van der Velde M, El-Hacen HM, Lok T, Overdijk O (2012) Molecular verification of the subspecies status of the Mauritanian spoonbill Platalea leucorodia balsaciArdea 100: 131-136. PDF
     
    Leyrer J, Lok T, Brugge M, Dekinga A, Spaans B, Van Gils JA, Sandercock BK & Piersma T (2012) Small-scale demographic structure suggests preemptive behavior in a flocking shorebird. Behavioral Ecology 23: 1226-1233. PDF
     
    Lok T, Overdijk O, Tinbergen JM & Piersma T (2011) The paradox of spoonbill migration: most birds travel to where survival rates are lowest. Animal Behaviour 82: 837-844. PDF
     
    van de Pol M, Ens BJ, Heg D, Brouwer L, Krol J, Maier M, Exo KM, Oosterbeek K, Lok T, Eising CM & Koffijberg K (2010) Do changes in the frequency, magnitude and timing of extreme climatic events threaten the population viability of coastal birds? Journal of Applied Ecology 47: 720-730. PDF
     
    Vahl WK, Lok T, van der Meer J, Piersma T & Weissing FJ (2005) Spatial clumping of food and social dominance affect interference competition among ruddy turnstones. Behavioral Ecology 16: 834-844. PDF
     
    Other publications
     
    Foekema E, van der Molen J, Asjes A, Bijleveld AI, Brasseur SMJM, Camphuysen CJ, van Franeker JA, Holthuijsen S, Kentie R, Kuhn S, Leopold M, Kleine Schaars L, Lok T, Niemann H, Schop J. 2021 Ecologische effecten van het indicent met de MSC Zoe op het Nederlandse Waddengebied, met focus op microplastics. NIOZ-rapport, 2021-03. NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research: Texel. 98 pp.  Link

    de Goeij P, Overdijk O, Lok T & Piersma T (2015). The changing fortunes of the spoonbills of the East-Atlantic Flyway. Chapter in La Migracion Intercontinental De La Espatula (Platalea leucorodia). 

    Lok T (2013) Spoonbills as a model system: a demographic cost-benefit analysis of differential migration. PhD thesis. University of Groningen. PDF
     
    Lok T, Overdijk O, Horn H & Piersma T (2009) The Spoonbill Platalea leucorodia population of the Wadden Sea islands: does population growth level off? Limosa 82: 149-157. PDF



  • wee goeie tips voor gratis determinatie-apps naast de al meer bekende apps ObsIdentify en iNaturalist:
    • Merlin: met deze app kan je vrij makkelijk vogelgeluiden herkennen. Zet de recorder aan en na een paar seconden vertelt de app je over welke vogel(s) het gaat. Sommige mensen zweren bij de app BirdNet maar ik heb een zwak voor Merlin.
    • Viltappen: een gratis Zweedse app om zoogdieren, vogels en invasieve soorten te herkennen. De meerwaarde van de app zit 'm vooral in het feit dat je er ook pootafdrukken en uitwerpselen mee kunt determineren. Klik onderaan in de app op spår/spillning om pootafdrukken e.d. te determineren. Werkt aardig goed.

  • Posted on Νοέμβριος 25, 2023 0652 ΜΜ by ahospers ahospers | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

    Νοέμβριος 24, 2023

    Botanische Tuinen Utrecht | Alles Wat Bloeit

    n deze aflevering bezoekt Rogier de Botanische Tuinen van Utrecht en bekijkt hij samen met Connor, Marco en Marloes de diversiteit van de tuin.

    Botanische Tuinen Utrecht | Alles Wat Bloeit

    ▷ Met dank aan: Botanische Tuinen Utrecht, Connor Smith, Marco de Jong en Marloes Adamse


  • In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad Stef.

    In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


  • Helaas niet zo’n dikke dan u van ons gewend bent, maar de mailbox van de redactie was niet zo vol als andere keren.

    Dus moeten we het dit keer maar met een ‘dunnetje’ doen.

    Maar toch zeker de moeite van het lezen waard, dus gaat u er maar eens voor zitten en geniet!

    Wellicht een volgende editie weer wat meer pagina’s. Wie zal het zeggen.
    https://www.kerkuil.com/pg-17825-7-23575/pagina/nieuwsbrieven.html


  • eder jaar in mei verschijnt de Nieuwsbrief Kerkuilen van de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland. In de nieuwsbrief wordt verslag gedaan over het voorgaande broedseizoen. De nieuwsbrief gaat naar alle vrijwilligers, kastenbezitters en donateurs. https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/lezen/nieuwe-nieuwsbrief-op-komst-kerkuilen-2023
    https://www.kerkuil.com/pg-17825-7-23575/pagina/nieuwsbrieven.html
  • Aardkundig Erfgoed

    Tijd Onderdeel
    9.30 Inloop aan het Smallepad 5, Amersfoort
    9.40 Digitale inloop
    9.45 Welkom en inleiding door Henk Baas en Harm Jan Pierik, dagvoorzitters, afdeling Landschap, RCE
    10.00

    Nieuwe kennisproducten aardkundig erfgoed: inspiratie voor beheer en inpassing

    Harm Jan Pierik, RCE

    10.25

    Waarom Landschap Overijssel aardkunde en landschap in elkaar schuift

    Martijn Horst, Landschap Overijssel

    11.00 Pauze
    11.30

    Geomorfologisch herkarteren van Aardkundig Waardevolle Gebieden

    Tom Harkema, WENR

    12.00

    Aardkundige waarden in Aspiring UNESCO Global Geopark Schelde Delta: Fundamenteel en verbindend

    Patrick Kiden, TNO-Geologische Dienst Nederland

    12.30 Lunch
    13.30

    Aardkundige waarden in Drenthe: van beleid naar praktijk

    Anja Verbers, Landschapsbeheer Drenthe

    14.00

    Nieuws van de Peelrandbreuk(zone): van belemmeringen naar kansen

    Rimbaud Lapperre: VU/Landslide adviesbureau

    14.30 Pauze
    15.00

    Landschap voor de toekomst. Voorbeelden van een interdisciplinaire benadering tussen aarde, natuur en mens als vertrekpunt voor ruimtelijke opgaven

    Harm Smeenge, De Bosgroepen/Van Hall Larenstein

    15.30

    De bocht afgesneden: Hoe grip op het verloop van de Maas houvast geeft voor een duurzaam ontwerp voor rivierverruiming

    Reinier Ellenkamp, RAAP

    16.00 Afronding, vervolg
    16.15 Afsluiting
    Voor de aanwezigen wordt er na afloop een drankje geschonken
  • Landschapsbiografie van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.
    Op 15 april 2021 was er een online bijeenkomst over de Landschapsbiografie van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

    Landschapsbiografie van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. from Landschapsbiografie van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. on Vimeo.

    Het programma zag er als volgt uit

    15.00 - 15.05 uur Welkom door Inge Hendriks, MarketingOost

    15.05 - 15.20 uur Stand van zaken Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, door Adri Ooms, coördinator Nationaal Park Sallandse Heuvelrug&Twents Reggedal

    15.20 - 15.35 uur Toelichting marketingplan 2021 door Rik Smienk, MarketingOost

    15.35 - 15.45 uur Toelichting educatie & participatieplan 2021 door Lilian Dieben, IVN

    15.45 - 16.00 uur Deel 1: Landschapsbiografie door Martijn Horst, Landschap Overijssel

    16.00 - 16.05 uur Pauze

    16.05 - 16.45 uur Deel 2: Landschapsbiografie door Martijn Horst

    16.45 - 16.50 uur Interessante voorbeelden door Lilian Dieben en Tamara Toering, MarketingOost

    16.50 - 17.00 uur Brainstormen met elkaar (op zoek naar kansen)

    17.00 uur Afsluiting

    https://www.sallandseheuvelrug.nl/over-het-gebied/nationaal-park-/ontstaan-sallandse-heuvelrug/

    -Presentatie stand van zaken NPSHTR - Adri Ooms; start op 1.32

    -Presentatie marketingplan 2021 - Rik Smienk; start op 16.55

    -Presentatie educatie & participatieplan - Lilian Dieben; start op 33.0

    -Landschapsbiografie - Martijn Horst; start op 39.5 en download op deze pagina de landschapsbiografie

    -Presentatie voorbeelden; start op 1.42.20

    https://www.sallandseheuvelrug.nl/over-het-gebied/nationaal-park-/ontstaan-sallandse-heuvelrug/

    Download Salland

    Download de landschapsbiografie

    Bij de publicatie horen drie overzichtskaarten op A2-formaat met een schaal van 1:80.000:
    Overzichtskaart bij Tijdsvenster 1: Bergen, zandkopjes, veen en de oudste bewoning (<800 na Chr.)

    Overzichtskaart bij Tijdsvenster 2: Middeleeuwse dorpslandschappen (800-1850 na Chr.)

    Overzichtskaart bij Tijdsvenster 3: Bebossing en ruilverkaveling in het moderne landschap

    We wensen je veel leesplezier en ontdekkingstochten in het landschap!
    Wil je de biografie toch in boekvorm kopen? Voor €8,50 is deze te verkrijgen bij:


  • https://www.youtube.com/@arcticpassion7608/videos
  • og steeds niet aan toegekomen. Nu live Studium Generale https://www.youtube.com/@lufleiden5277/videos Een duolezing in de Bergkerk in Amersfoort over 'Is er toekomst voor de natuur en de mens? Processen en patronen' met:
    • prof.dr. Arjan Doelman, hoogleraar Toegepaste analyse;
    • prof.dr. Hans Slabbekoorn, hoogleraar Akoestische ecologie en gedrag.

    Professor Slabbekoorn gaat in op de problemen voor dieren veroorzaakt door ons lawaai en onze verlichting ’s nachts. En hoe dieren daar soms ook mee om kunnen gaan en hoe wij de leefomgeving voor dieren en onszelf leefbaarder kunnen maken. Vroeger luisterden we naar de kanarie in de mijn, maar werkt de achteruitgang van vogels en insecten nu om ons heen als alarmbel?

  • https://www.youtube.com/watch?v=7746jjxqg9c
  • https://www.youtube.com/@kng-groningen9130/streams 1866 - Prof.dr. Inga kamp - “Resultaten van de nieuwe James Webb Space Telescope”
  • https://www.youtube.com/watch?v=7746jjxqg9c 1867 - Prof.dr. Han Wösten - “Hedendaagse biotechnologie met schimmels”
    Schimmels spelen een belangrijke rol in de natuur, onder andere in de afbraak van dood organisch materiaal. Deze eigenschap van schimmels kunnen we gebruiken om onze economie duurzamer te maken. Zo kunnen schimmels gebruikt worden in de eiwittransitie en in de zuivering van water van moleculen zoals hormonen, pesticiden, en PFAS. Daarnaast kunnen schimmels worden gebruikt om materialen te vervangen die gepaard gaan met veel energie gebruik en uitstoot van CO2. Deze aspecten zullen in de lezing worden toegelicht; het zal blijken dat schimmels bondgenoten zijn en niet onze vijand zoals veel mensen in eerste instantie zullen denken.

  • 1866 - Prof.dr. Inga kamp - “Resultaten van de nieuwe James Webb Space Telescope”
    https://www.youtube.com/@kng-groningen9130/streamshttps://www.youtube.com/watch?v=fWYubYd-BTE De James Webb Space Telescoop (JWST) is succesvol gelanceerd op 25 december 2021 en bevindt zich nu op een afstand van 1.5 miljoen kilometer van de aarde. Deze 6.5m telescoop in de ruimte geeft ons schitterende nieuwe plaatjes van de hemel in het infrarood, met een 10 keer hogere ruimtelijk resolutie vergeleken met eerdere telescopen en een veel grotere gevoeligheid. Tijdens deze lezing geef ik een overzicht vanaf de bouw van de telescoop met zijn instrumenten, de lancering, tot en met de eerste plaatjes ruim een jaar geleden. Vervolgens leg ik uit hoe deze JWST waarnemingen nieuwe inzichten geven over de chemische samenstelling van het materiaal waaruit planeten ontstaan en de samenstelling van de atmosferen van planeten rond andere sterren. Beide zijn erg belangrijk om te begrijpen hoe uniek ons eigen zonnestelsel mogelijk is.

    https://www.youtube.com/@kng-groningen9130/streams


  • James Webb Space Telescope - First year of discoveries
    https://www.youtube.com/watch?v=16bG6aDe5nU Op 11 juli 2022 verscheen de eerste foto van de James Webb Space Telescope. Dit beeld is het diepste en scherpste infraroodbeeld van het verre heelal tot nu toe, en bekend als Webb's First Deep Field. Dit deel van het heelal beslaat een stuk hemel dat ongeveer zo groot is als een zandkorrel die iemand op de grond op armlengteafstand houdt. Tijdens dit

    symposium op 14 november 2023 staan we stil bij de vele verrassende ontdekkingen door deze meest gevoelige ruimtetelescoop ooit.


  • Zoogdieren
    https://us06web.zoom.us/rec/play/Yd09qjsiuyVKf0naREFH_Nb0j_fXL2SEe2k_ZvYOj6ZF1fduewNlnr6phDfBap32cbVgY02pHdKsfw-g.KXslb2le-PRThjch?canPlayFromShare=true&from=share_recording_detail&continueMode=true&componentName=rec-play&originRequestUrl=https%3A%2F%2Fus06web.zoom.us%2Frec%2Fshare%2FTLeAWVZ3dUhbA6v-n2by_LZte9vgekYfJ006Js5U7jUtPrKASfglMwv45GB7y1-V.XjKH0li5MWT-DcLh

  • Cleveringabijeenkomst Utrecht/Amersfoort 2023
    Een duolezing in de Bergkerk in Amersfoort over 'Is er toekomst voor de natuur en de mens? Processen en patronen' met:
    • prof.dr. Arjan Doelman, hoogleraar Toegepaste analyse;
    • prof.dr. Hans Slabbekoorn, hoogleraar Akoestische ecologie en gedrag.

    Professor Slabbekoorn gaat in op de problemen voor dieren veroorzaakt door ons lawaai en onze verlichting ’s nachts. En hoe dieren daar soms ook mee om kunnen gaan en hoe wij de leefomgeving voor dieren en onszelf leefbaarder kunnen maken. Vroeger luisterden we naar de kanarie in de mijn, maar werkt de achteruitgang van vogels en insecten nu om ons heen als alarmbel?

    Vervolgens zal professor Doelman ingaan op de betekenis en het belang van ruimtelijke structuren, ook wel ‘patronen’ genoemd. Juist als de omstandigheden verslechteren kan de natuur zich aanpassen door patronen te vormen: aan de rand van een woestijn is de begroeiing niet homogeen, maar kunnen kale en begroeide stukjes terrein elkaar afwisselen. Op deze manier kan vegetatie langer dan verwacht blijven voortbestaan.

    In beide verhalen zal er aandacht zijn voor de achteruitgang van natuur en biodiversiteit, maar ook voor veerkracht en wat er wel zal blijven. De avond zal worden afgesloten met een paneldiscussie.

    Ook bijdragen aan Leids onderzoek en onderwijs? Ga naar https://www.luf.nl/draag-bij/eenmalig.... Namens alle wetenschappers en studenten van de Universiteit Leiden, hartelijk da


  • Nieuwsbrieven

     

    2023


    Nieuwsbrief Kerkuilen 2023

    In deze editie

    Dramatisch jaar voor de kerkuilen met 

    later in seizoen enig herstel.

    Nestkasten controleren, waarom eingelijk?

     

    2022


    Nieuwsbrief Kerkuilen 2022

    In deze editie:

    Daljaar voor de kerkuil door kou en weinig muizen

    Beleef de lente en volg de kerkuil

    Nieuws uit de regio

    Van de bestuurstafel

     

    2021


    Nieuwsbrief Kerkuilen 2021


    Nieuwsbrief Kerkuilen 2021

    In deze editie:

    Verkeersslachtoffers en Covid-19 bepalen beeld 2020

    Nieuws uit de regio

    Van de bestuurstafel

     

     

  • https://www.kerkuil.com/content/17825/download/clnt/103142_No_18_Digitale_Nieuwsbrief_November_2022.pdf


  • https://www.kerkuil.com/content/17825/download/clnt/96664_No_14_digitale_Nieuwsbrief_2020_Winter.pdf

  • https://www.ivn.nl/app/uploads/sites/194/2023/05/Nieuwsbrief-uilenwerkgroep-mei-2023.pdf
    In maart hebben we subsidie ontvangen van de Bettie Wiegman
    Stichting. Bettie Wiegman was
    een groot liefhebber van uilen en
    roofvogels.
    Na haar overlijden, is de naar
    haar vernoemde Stichting Bettie
    Wiegman Fonds opgericht.
    https://docplayer.nl/108548027-Digitale-nieuwsbrief-stichting-kerkuilenwerkgroep-nederland.html

  • https://docplayer.nl/108548027-Digitale-nieuwsbrief-stichting-kerkuilenwerkgroep-nederland.html

  • https://www.kiekenkaike.nl/images/PDF_bestanden/NieuwsbriefVolgenKerkuilen_1.pdf
    Via een blog over roofvogels in Ierland kwamen we in contact met Ierse onderzoekers die
    deels met hetzelfde thema bezig zijn: verkeersslachtoffers onder kerkuilen vermijden. Ook
    daar wordt gewerkt met GPS-loggers om de vlucht van kerkuilen te volgen, en dan vooral
    rond een nieuwe snelweg. Meer info over dat project (in het Engels) op
    http://kerrybirding.blogspot.nl/2016/08/gps-tracking-of-kerry-barn-owls.html

  • https://www.nvwk.nl/wp-content/uploads/2023/05/Nieuwbrief-uilenwerkgroep-april-2023-.pdf
  • https://biodiversiteitgoirle.nl/content/files/2022/10/Nieuwsbrief-B-Team-Herfst-2022.pdf
  • https://www.vogelbescherming.nl/docs/aa09bcdd-c637-4e9c-a955-849b96205299.pdf
    https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/01/Soortnestandaard%20Kerkuil.pdf

  • wee goeie tips voor gratis determinatie-apps naast de al meer bekende apps ObsIdentify en iNaturalist:
    • Merlin: met deze app kan je vrij makkelijk vogelgeluiden herkennen. Zet de recorder aan en na een paar seconden vertelt de app je over welke vogel(s) het gaat. Sommige mensen zweren bij de app BirdNet maar ik heb een zwak voor Merlin.
    • Viltappen: een gratis Zweedse app om zoogdieren, vogels en invasieve soorten te herkennen. De meerwaarde van de app zit 'm vooral in het feit dat je er ook pootafdrukken en uitwerpselen mee kunt determineren. Klik onderaan in de app op spår/spillning om pootafdrukken e.d. te determineren. Werkt aardig goed.

  • Posted on Νοέμβριος 24, 2023 0559 ΜΜ by ahospers ahospers | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

    Νοέμβριος 22, 2023

    Lezing noordelijke Hunze door Ben Westerink.

    : Lezing noordelijke Hunze door Ben Westerink.
    De 14 aanwezigen worden bijzonder welkom geheten en worden getrakteerd op mooie
    recente en historische beelden en een zeer interessante lezing over de reconstructie van de
    oude Hunze en de nog aanwezige relicten in het landschap. Recente kaarten met daarop
    ingetekend de (soms vermoedelijke) loop van de sterk meanderende rivier verduidelijken veel
    over de huidige situatie. Het mooi persoonlijke verslag bestaat uit 6 onderdelen :

    1. Westerbroekster madepolder
      Oorspronkelijke verkaveling (12/13e
      eeuw) van ontginning vanaf de Hunze. Waarschijnlijk
      vanuit Onnen. Tot 1990 eeuwenoud cultuurlandschap: kleinschalig verkavelde polder, die bij
      inventarisatie 35 specifieke plantensoorten opleverde. In 1992 werd de polder onder water
      gezet, een Hunzearm uitgegraven (zeeklei gebruikt voor de kades) en werden er vondsten
      gedaan uit het Mesoliticum en langs de oude Hunze een soort laad- en/of losplaats
      opgebouwd uit turven. Het achterliggende gebied werd n.l. verveend door het klooster van
      Aduard. Al met al moest historisch interessant cultuurland plaatsmaken voor natuurbouw en
      waterberging. Hetzelfde conflict doet zich voor ten westen van de Hondsrug; de Onlanden.

    2. (verdwenen) Hunze in de Stad
      Door op oude luchtopnames en kaarten de teruggevonden bedding in te tekenen wordt veel
      van de huidige situatie duidelijk. Stukjes zijn nog zichtbaar, maar afgesneden door
      Winschoterdiep, Eems- en van Starkenborghkanaal. Op de topografische kaarten van 1908 zie
      je de oude Hunze (bij Dijkhuizen) en het Selwerderdiepje (bij de Selwerderhof) langs de Stad
      meanderen. Nu herinneren b.v. de wijk de Hunze en het fietspad Hunzeboord daar nog aan.
      En Ooster- en Noorderhoogebrug heten niet voor niets zo. Al vroeg zijn de lopen van Hunze,
      Aa en Eelderdiep verlegd, totdat ze in 1385 met het graven van het Reitdiep hun huidige
      vervolg kregen.

    3. Ten noorden van Groningen
      In de Koningslaagte en bij Harssens (borgplaats) is het oude slotenpatroon nog compleet
      intact. De rivier is door opslibbing bij Adorp b.v. nog maar 1 meter breed. In dit gebied zijn
      veel archeologische vondsten gedaan, m.n. op de beide wierdenbanden die de Hunze aan
      weerszijden begeleiden. Bij inventarisatie (Wilde planten in West-Groningen,1991, Westerink
      en de Keijzer) de zijn hier o.a. Holpijp( door lokale kwel), Pijptorkruid en Veldgerst (typisch
      voor het Reitdiepgebied) aangetroffen.
      De laatste ‘ontwikkelingen’ zijn het opzetten met gebiedsvreemd water om het zo geschikter
      te maken voor weidevogels (nu vluchten van 500-1000 goudplevieren)

    4. Tussen Harssens en Schaphalsterzijl
      Hier zijn de bedijkingen goed te zien en is de bedding in tact gebleven. In 1640 zijn de Raken
      bij Garnwerd afgesneden en de meanders liggen zichtbaar in het oude cultuurland (Oude
      Diepje)

    5. Tussen Schaphalsterzijl en Zoutkamp
      Oorspronkelijk stroomde de Hunze via Eenrum en Pieterburen naar zee, maar door opslibbing
      van de kwelderwallen moet de stroom een westelijke richting kiezen. Meanderend langs
      Oldenhove (de Zwalve) leverde dat overstromingsgevaar op en werd de Hunze rechtgetrokken
      met een gegraven monding naar zee. Hetzelfde verschijnsel bieden ook de veenrivieren Fivel
      en Paesens, waardoor Winsum, Garrelsweer en Dokkum zo belangrijk werden dat ze munt- en
      tolrecht kregen.
      Langs de Hunze zetten zich lichtere kleigronden af waarop b.v. gewone xxzegge, gevleugeld
      hertshooi en heelblaadje voorkomen. Bij Pieterburen is een reservaatje ingericht waar
      duizendguldenkruid en keverochis voorkomen/voorkwamen.
      Ten zuiden ligt het Nationaal Landschap Middag-Humsterland waar het oude
      cultuurlandschap door een Convenant tussen gebruikers, groene verenigingen en de provincie
      gevrijwaard is van grote ingrepen in relief en slotenpatronen.

    6. Geologie ten noorden van Groningen.
      Na de ijstijden vormde zich een oerstroomHunzedal dat ten noorden van Groningen de
      Hondsrug doorsneed. Het Hoog van Winsum-Baflo is de voortzetting: zandgrond die door de
      zeespiegelstijging een kleilaag van soms 7 meter dikte heeft gekregen. Bij de bouw van een
      gemaal in de Wetsinger Maar werden op het zand onder de klei sporen van menselijke
      bewoning gevonden uit de trechterbekercultuur. (b.v. een vuistbijl en scherven van
      aardewerk) Om het belang van dit gebied te onderstrepen: de bodem onder Sauwerd wordt in
      2015 Nationaal monument!
      Van alle gebieden komen oude kaarten, oude luchtfoto’s, foto’s en een ingetekende oude
      Hunzeloop voorbij met deskundig commentaar over de ingrepen van de mens op de
      oorspronkelijke natuur. Vanuit het vele inventarisatiewerk dat Ben heeft verricht, zien we
      mooie foto’s en duidelijke grafieken over het voorkomen van flora langs de oude en de
      huidige loop van de Hunze/Reitdiep.
      De aanwezigen beleefden een bijzonder interessante uiteenzetting over de (natuurlijke)
      historie van het noordelijk Hunzedal.
      Op 15 november zullen we ons onder leiding van Ben Westerink tijdens een excursie
      onderdompelen in dit eeuwenoude landschap.

    Symposium Aardkundig erfgoed

    Aardkundig erfgoed (ook wel aardkundige waarden genoemd) omvat markante geologische, geomorfologische of bodemkundige verschijnselen die het verhaal van de vorming van ons land vertellen. Hoewel aardkundig erfgoed lang niet altijd bij iedereen bekend is, vormen aardkundige fenomenen de onderlegger van het Nederlandse cultuurlandschap. Ze dragen bij aan het unieke karakter en aan de identiteit van gebieden, maar zijn ook van belang voor de natuur en biodiversiteit. Een goede omgang met dit erfgoed is nodig om water en bodem weer sturend te maken bij gebiedsinrichting en beleidsopgaven.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2023/11/23/symposium-aardkundig-erfgoed
    Op dit symposium brengen we onderzoekers, (beleids-)adviseurs, ontwerpers en beheerders samen om inspirerende praktijkvoorbeelden te delen over hoe (kennis over) geomorfologie/bodem/ondergrond gebruikt wordt voor waterbeheer, natuurbeheer en gebiedsontwikkeling. Daarnaast kijken we hoe het bredere publiek betrokken kan worden bij (het verhaal achter de) aardkunde in relatie tot archeologie, cultuurhistorie en biodiversiteit.

    De bijeenkomst is een samenwerking tussen RCE, TNO Geologische Dienst Nederland en WENR (Wageningen University en Research).

    Hierbij bevestigen wij uw aanmelding voor Symposium Aardkundig erfgoed - 23 november 2023.
    Bewaar deze e-mail goed.

    Terugkijken
    Het programma wordt opgenomen. Mocht u er toch niet live bij kunnen zijn, kunt u met dezelfde link het webinar ook terugkijken.

    Op onze website vindt u het volledige programma.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2023/11/23/symposium-aardkundig-erfgoed

    Aardkundig Erfgoed

    Tijd Onderdeel
    9.30 Inloop aan het Smallepad 5, Amersfoort
    9.40 Digitale inloop
    9.45 Welkom en inleiding door Henk Baas en Harm Jan Pierik, dagvoorzitters, afdeling Landschap, RCE
    10.00

    Nieuwe kennisproducten aardkundig erfgoed: inspiratie voor beheer en inpassing

    Harm Jan Pierik, RCE

    10.25

    Waarom Landschap Overijssel aardkunde en landschap in elkaar schuift

    Martijn Horst, Landschap Overijssel

    11.00 Pauze
    11.30

    Geomorfologisch herkarteren van Aardkundig Waardevolle Gebieden

    Tom Harkema, WENR

    12.00

    Aardkundige waarden in Aspiring UNESCO Global Geopark Schelde Delta: Fundamenteel en verbindend

    Patrick Kiden, TNO-Geologische Dienst Nederland

    12.30 Lunch
    13.30

    Aardkundige waarden in Drenthe: van beleid naar praktijk

    Anja Verbers, Landschapsbeheer Drenthe

    14.00

    Nieuws van de Peelrandbreuk(zone): van belemmeringen naar kansen

    Rimbaud Lapperre: VU/Landslide adviesbureau

    14.30 Pauze
    15.00

    Landschap voor de toekomst. Voorbeelden van een interdisciplinaire benadering tussen aarde, natuur en mens als vertrekpunt voor ruimtelijke opgaven

    Harm Smeenge, De Bosgroepen/Van Hall Larenstein

    15.30

    De bocht afgesneden: Hoe grip op het verloop van de Maas houvast geeft voor een duurzaam ontwerp voor rivierverruiming

    Reinier Ellenkamp, RAAP

    16.00 Afronding, vervolg
    16.15 Afsluiting
    Voor de aanwezigen wordt er na afloop een drankje geschonken
  • Landschapsbiografie van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.
    Op 15 april 2021 was er een online bijeenkomst over de Landschapsbiografie van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

    Landschapsbiografie van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. from Landschapsbiografie van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. on Vimeo.

    Het programma zag er als volgt uit

    15.00 - 15.05 uur Welkom door Inge Hendriks, MarketingOost

    15.05 - 15.20 uur Stand van zaken Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, door Adri Ooms, coördinator Nationaal Park Sallandse Heuvelrug&Twents Reggedal

    15.20 - 15.35 uur Toelichting marketingplan 2021 door Rik Smienk, MarketingOost

    15.35 - 15.45 uur Toelichting educatie & participatieplan 2021 door Lilian Dieben, IVN

    15.45 - 16.00 uur Deel 1: Landschapsbiografie door Martijn Horst, Landschap Overijssel

    16.00 - 16.05 uur Pauze

    16.05 - 16.45 uur Deel 2: Landschapsbiografie door Martijn Horst

    16.45 - 16.50 uur Interessante voorbeelden door Lilian Dieben en Tamara Toering, MarketingOost

    16.50 - 17.00 uur Brainstormen met elkaar (op zoek naar kansen)

    17.00 uur Afsluiting

    https://www.sallandseheuvelrug.nl/over-het-gebied/nationaal-park-/ontstaan-sallandse-heuvelrug/

    -Presentatie stand van zaken NPSHTR - Adri Ooms; start op 1.32

    -Presentatie marketingplan 2021 - Rik Smienk; start op 16.55

    -Presentatie educatie & participatieplan - Lilian Dieben; start op 33.0

    -Landschapsbiografie - Martijn Horst; start op 39.5 en download op deze pagina de landschapsbiografie

    -Presentatie voorbeelden; start op 1.42.20

    https://www.sallandseheuvelrug.nl/over-het-gebied/nationaal-park-/ontstaan-sallandse-heuvelrug/

    Download Salland

    Download de landschapsbiografie

    Bij de publicatie horen drie overzichtskaarten op A2-formaat met een schaal van 1:80.000:
    Overzichtskaart bij Tijdsvenster 1: Bergen, zandkopjes, veen en de oudste bewoning (<800 na Chr.)

    Overzichtskaart bij Tijdsvenster 2: Middeleeuwse dorpslandschappen (800-1850 na Chr.)

    Overzichtskaart bij Tijdsvenster 3: Bebossing en ruilverkaveling in het moderne landschap

    We wensen je veel leesplezier en ontdekkingstochten in het landschap!
    Wil je de biografie toch in boekvorm kopen? Voor €8,50 is deze te verkrijgen bij:


  • https://www.youtube.com/@arcticpassion7608/videos
  • og steeds niet aan toegekomen. Nu live Studium Generale https://www.youtube.com/@lufleiden5277/videos Een duolezing in de Bergkerk in Amersfoort over 'Is er toekomst voor de natuur en de mens? Processen en patronen' met:
    • prof.dr. Arjan Doelman, hoogleraar Toegepaste analyse;
    • prof.dr. Hans Slabbekoorn, hoogleraar Akoestische ecologie en gedrag.

    Professor Slabbekoorn gaat in op de problemen voor dieren veroorzaakt door ons lawaai en onze verlichting ’s nachts. En hoe dieren daar soms ook mee om kunnen gaan en hoe wij de leefomgeving voor dieren en onszelf leefbaarder kunnen maken. Vroeger luisterden we naar de kanarie in de mijn, maar werkt de achteruitgang van vogels en insecten nu om ons heen als alarmbel?

  • https://www.youtube.com/watch?v=7746jjxqg9c
  • https://www.youtube.com/@kng-groningen9130/streams 1866 - Prof.dr. Inga kamp - “Resultaten van de nieuwe James Webb Space Telescope”
  • https://www.youtube.com/watch?v=7746jjxqg9c 1867 - Prof.dr. Han Wösten - “Hedendaagse biotechnologie met schimmels”
    Schimmels spelen een belangrijke rol in de natuur, onder andere in de afbraak van dood organisch materiaal. Deze eigenschap van schimmels kunnen we gebruiken om onze economie duurzamer te maken. Zo kunnen schimmels gebruikt worden in de eiwittransitie en in de zuivering van water van moleculen zoals hormonen, pesticiden, en PFAS. Daarnaast kunnen schimmels worden gebruikt om materialen te vervangen die gepaard gaan met veel energie gebruik en uitstoot van CO2. Deze aspecten zullen in de lezing worden toegelicht; het zal blijken dat schimmels bondgenoten zijn en niet onze vijand zoals veel mensen in eerste instantie zullen denken.

  • 1866 - Prof.dr. Inga kamp - “Resultaten van de nieuwe James Webb Space Telescope”
    https://www.youtube.com/@kng-groningen9130/streamshttps://www.youtube.com/watch?v=fWYubYd-BTE De James Webb Space Telescoop (JWST) is succesvol gelanceerd op 25 december 2021 en bevindt zich nu op een afstand van 1.5 miljoen kilometer van de aarde. Deze 6.5m telescoop in de ruimte geeft ons schitterende nieuwe plaatjes van de hemel in het infrarood, met een 10 keer hogere ruimtelijk resolutie vergeleken met eerdere telescopen en een veel grotere gevoeligheid. Tijdens deze lezing geef ik een overzicht vanaf de bouw van de telescoop met zijn instrumenten, de lancering, tot en met de eerste plaatjes ruim een jaar geleden. Vervolgens leg ik uit hoe deze JWST waarnemingen nieuwe inzichten geven over de chemische samenstelling van het materiaal waaruit planeten ontstaan en de samenstelling van de atmosferen van planeten rond andere sterren. Beide zijn erg belangrijk om te begrijpen hoe uniek ons eigen zonnestelsel mogelijk is.

    https://www.youtube.com/@kng-groningen9130/streams


  • James Webb Space Telescope - First year of discoveries
    https://www.youtube.com/watch?v=16bG6aDe5nU Op 11 juli 2022 verscheen de eerste foto van de James Webb Space Telescope. Dit beeld is het diepste en scherpste infraroodbeeld van het verre heelal tot nu toe, en bekend als Webb's First Deep Field. Dit deel van het heelal beslaat een stuk hemel dat ongeveer zo groot is als een zandkorrel die iemand op de grond op armlengteafstand houdt. Tijdens dit

    symposium op 14 november 2023 staan we stil bij de vele verrassende ontdekkingen door deze meest gevoelige ruimtetelescoop ooit.


  • Zoogdieren
    https://us06web.zoom.us/rec/play/Yd09qjsiuyVKf0naREFH_Nb0j_fXL2SEe2k_ZvYOj6ZF1fduewNlnr6phDfBap32cbVgY02pHdKsfw-g.KXslb2le-PRThjch?canPlayFromShare=true&from=share_recording_detail&continueMode=true&componentName=rec-play&originRequestUrl=https%3A%2F%2Fus06web.zoom.us%2Frec%2Fshare%2FTLeAWVZ3dUhbA6v-n2by_LZte9vgekYfJ006Js5U7jUtPrKASfglMwv45GB7y1-V.XjKH0li5MWT-DcLh

  • Cleveringabijeenkomst Utrecht/Amersfoort 2023
    Een duolezing in de Bergkerk in Amersfoort over 'Is er toekomst voor de natuur en de mens? Processen en patronen' met:
    • prof.dr. Arjan Doelman, hoogleraar Toegepaste analyse;
    • prof.dr. Hans Slabbekoorn, hoogleraar Akoestische ecologie en gedrag.

    Professor Slabbekoorn gaat in op de problemen voor dieren veroorzaakt door ons lawaai en onze verlichting ’s nachts. En hoe dieren daar soms ook mee om kunnen gaan en hoe wij de leefomgeving voor dieren en onszelf leefbaarder kunnen maken. Vroeger luisterden we naar de kanarie in de mijn, maar werkt de achteruitgang van vogels en insecten nu om ons heen als alarmbel?

    Vervolgens zal professor Doelman ingaan op de betekenis en het belang van ruimtelijke structuren, ook wel ‘patronen’ genoemd. Juist als de omstandigheden verslechteren kan de natuur zich aanpassen door patronen te vormen: aan de rand van een woestijn is de begroeiing niet homogeen, maar kunnen kale en begroeide stukjes terrein elkaar afwisselen. Op deze manier kan vegetatie langer dan verwacht blijven voortbestaan.

    In beide verhalen zal er aandacht zijn voor de achteruitgang van natuur en biodiversiteit, maar ook voor veerkracht en wat er wel zal blijven. De avond zal worden afgesloten met een paneldiscussie.

    Ook bijdragen aan Leids onderzoek en onderwijs? Ga naar https://www.luf.nl/draag-bij/eenmalig.... Namens alle wetenschappers en studenten van de Universiteit Leiden, hartelijk da


  • Posted on Νοέμβριος 22, 2023 0435 ΜΜ by ahospers ahospers | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

    Νοέμβριος 14, 2023

    Brabant Biodiversiteit en Leefgebieden 2021

    Biodiversiteit en Leefgebieden 2021
    2021-12-09 Bld-Zaal - #02 Rob van der Burg en Leon van den Berg https://vimeo.com/655376784/3be2889e35
    2021-12-09 Bld-Zaal - #03 Janneke van der Loop https://vimeo.com/655377002/d27d0f24dd
    2021-12-09 Bld-Zaal - #04 Piet van den Munckhof https://vimeo.com/655377258/734669d374
    2021-12-09 Bld-Zaal - #05 Marit van Santen en Joop Schaminée https://vimeo.com/655377457/2ab09ef154
    2021-12-09 Bld-Zaal - #06 Irma Wynhoff https://vimeo.com/655377616/dfe6804a0c
    2021-12-09 Bld-Zaal - #07 Fons Mandigers https://vimeo.com/655377899/b8502b9b06
    2021-12-09 Bld-Zaal - #08 Annemarie van Diepenbeek https://vimeo.com/655389440/1732addcbb
    2021-12-09 Bld-Zaal - #09 Afsluiting https://vimeo.com/655389863/7a37395ffd

    2021-12-09 Studio - #01 Opening https://vimeo.com/655378182/a2851a5364
    2021-12-09 Studio - #02 Mari de Bijl en Lizette Koekkoek https://vimeo.com/655378447/adf1eab003
    2021-12-09 Studio - #03 Mark Scheepens https://vimeo.com/655378689/cbe943389f
    2021-12-09 Studio - #04 Jochem Sloothaak https://vimeo.com/655378899/8ebb80f2e2
    2021-12-09 Studio - #05 Martijn Schiphouwer https://vimeo.com/655379102/8ebfa3a3f8
    2021-12-09 Studio - #06 Daan Drukker https://vimeo.com/655379335/330a814fd7
    2021-12-09 Studio - #07 Michiel Verhofstad - Edwin Dijkhuis - Kars Veling - Jojanneke- Bijkerk https://vimeo.com/655379658/98e61913a5
    2021-12-09 Studio - #08 Daan Custers https://vimeo.com/655389909/28f8d3c84a
    2021-12-09 Studio - #09 Afsluiting https://vimeo.com/655392665/4029ba05d9


  • In deze aflevering:
    • De Korendijkse slikken
    • De Bosman molen
    • Zeldzaam en toch dichtbij: De Zandhommel
    • Kijkhut de Zeemol

    Hoeksche Waarde is een online en tv serie over de Hoeksche Waard; de mensen die er wonen en werken en hoe ze zich verhouden tot de natuur en het landschap. In 2023 bestaat het Hoekschewaards Landschap 50 jaar. Met deze serie brengen we het gebied in kaart en brengen we over hoe waardevol de natuur is en kan zijn. Voor iedereen; inwoner of bezoeker, jong en oud.

    Vanaf 28 januari publiceren we iedere 4 weken een nieuwe aflevering. Abonneer je op dit kanaal om een melding te ontvangen wanneer een nieuwe aflevering beschikbaar is.

    HWL50 https://www.hwl.nl/

  • Het voormalig landbouwgebied Reijerscamp ligt net ten zuiden van de A12 tussen Ede en Arnhem. Dit gebied werd in 15 jaar tijd door Natuurmonumenten omgevormd tot nieuwe natuur. Door het transplanteren van heideplagsel ontstond al snel een bijzondere plek waar veel insecten, vogels maar ook kleine en grote zoogdieren een nieuw thuis vonden. En na de komst van het ecoduct Jac. P. Thijsse, dat het gebied verbindt met de Veluwe, vinden nu ook edelherten een nieuw thuis in natuurgebied Reijerscamp.

    Gemaakt in opdracht van Natuurmonumenten. Mede mogelijk gemaakt door Omroep Gelderland, Arfman faunatechniek & hekwerk en NIOO-KNAW.


  • Sinds 2015 zijn wolven terug in Nederland. De eerste meldingen waren van zwervende wolven uit Duitsland. In 2019 hebben de dieren zich officieel gevestigd in Nederland. Hun leefgebied bevindt zich op de Veluwe in Gelderland. Sinds 2019 zijn er op de Veluwe jonge wolven geboren

    Nu de wolf al een tijdje in de natuur in Gelderland woont, is het goed om wat meer te weten over hoe hij leeft, wat hij eet en wat hij zoal doet. En hoe wij het beste kunnen omgaan met de natuur, waar de wolf een onderdeel van is. Dit filmpje geeft informatie over hoe de wolf leeft.


  • Sayaguesa runderen weren wolf uit kudde
    De komst van de wolf naar het Drents-Friese Wold is van invloed op de dieren die daar leven, waaronder de kudde Sayaguesas die in het natuurgebied graast. Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten ziet dat de imposante runderen hun gedrag veranderen.

    Bekijk hier de ROEG!-special over de wolven in Drenthe:
    https://www.roeg.tv/uitzending/roeg-296/


  • De O'Hanlons in Koekange: van deze tuin ga je schrijven
    De O'Hanlons verhuisden vijf jaar geleden naar Drenthe op zoek naar rust en ruimte. Het schrijversechtpaar geniet van het huis en vooral van de tuin. Abonneer: https://bit.ly/3L0jjW1

    Meer lezen over dit verhaal: https://www.roeg.tv/roeg-nieuws/de-oh...

    Zie ook:

    https://www.roeg.tv

    https://www.facebook.com
    https://www.instagram.com/roegtv/?hl=nl
    https://www.facebook.com/roegtv/?locale=nl_NL


  • Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) heeft een methode ontwikkeld om heidebiotoop te transplanteren naar gebieden waar dat nog niet voorkomt. Daarmee wordt de ontwikkeling van

    dergelijke gebieden aanzienlijk versneld. In de praktijk gebeurde dat op Reijerscamp, een voormalig landbouwgebied dat door Natuurmonumenten werd omgevormd tot nieuwe natuur.

  • "Mucky Secrets" is an excellent resource for scuba divers, aquarists, and marine biology students. The documentary features underwater macro footage from many of Lembeh's famous dive sites including Critter Hunt, Police Pier, Tanjung Kusu-Kusu, Nudi Falls, Aer Perang, Jahir, Makawide, Nudi Retreat, Retak Larry, TK (Teluk Kembahu), Hairball and Aw Shucks.

    There are subtitles/CC tracks for the narration and for the scientific and common names of the marine species, and dive site names.

    https://www.ardmediathek.de/ 1
    https://www.inaturalist.org/posts/47646-130-wildes-deutschland-die-rhon 1


  • The most fascinating documentaries on plants in French, featuring their evolution and there strategies:
    L’Aventure des Plantes (1982)
    https://www.youtube.com/playlist?list=PL85QFEnf3cy-7wkL1JvYQjZr7oCcBUIOb 1

  • https://www.slideshare.net/SOVON/presentations

  • https://www.slideshare.net/SOVON/presentations

    Nederland bestond van oudsher voor een groot deel uit hoogveen. Door het afgraven van turf is daar nog maar 2% van over. Natuurmonumenten beschermt deze unieke gebieden, die voornamelijk in het oosten van ons lang liggen.


  • Hoeksche Waarde - Aflevering 6: De toekomst
    In deze bijzondere aflevering onderzoeken we de kansen en bedreigingen van de Hoeksche Waard. Omdat HWL 50 jaar bestaat proberen we ook 50 jaar vooruit te kijken. HWL vroeg landschapsarchitect Adriaan Geuze om hierbij te helpen.

    Gaëlle en Dick spreken met allerlei belanghebbenden: HWL voorzitter Thijs Jasperse, boer Bas Blok van LTO, wethouder Harry van Waveren, Martijn Verweijen van de werkgroep milieu en planologie, architect Sander Ros en een aantal winkelende bewoners in Numansdorp.
    Hoeksche Waarde is een online en tv serie over de Hoeksche Waard; de mensen die er wonen en werken en hoe ze zich verhouden tot de natuur en het landschap.

    In 2023 bestaat het Hoekschewaards Landschap 50 jaar. Met deze serie brengen we het gebied in kaart en brengen we over hoe waardevol de natuur is en kan zijn. Voor iedereen; inwoner of bezoeker, jong en oud.

    Vanaf 28 januari publiceren we iedere 4 weken een nieuwe aflevering.
    Abonneer je op dit kanaal om een melding te ontvangen wanneer een nieuwe aflevering beschikbaar is.
    https://www.youtube.com/channel/UCY3HqgrbspTBPBIcwZnHs0A/videos
    Hoeksche Waarde - Aflevering 6: De toekomst

  • 1867 - Prof.dr. Han Wösten - “Hedendaagse biotechnologie met schimmels”

    Schimmels spelen een belangrijke rol in de natuur, onder andere in de afbraak van dood organisch materiaal. Deze eigenschap van schimmels kunnen we gebruiken om onze economie duurzamer te maken. Zo kunnen schimmels gebruikt worden in de eiwittransitie en in de zuivering van water van moleculen zoals hormonen, pesticiden, en PFAS. Daarnaast kunnen schimmels worden gebruikt om materialen te vervangen die gepaard gaan met veel energie gebruik en uitstoot van CO2. Deze aspecten zullen in de lezing worden toegelicht; het zal blijken dat schimmels bondgenoten zijn en niet onze vijand zoals veel mensen in eerste instantie zullen denken.
    https://www.youtube.com/watch?v=7746jjxqg9c
    Piepschuim is lichter dan schimmelstroisolatie
    https://www.youtube.com/channel/UCY3HqgrbspTBPBIcwZnHs0A/videos

  • 1866 - Prof.dr. Inga kamp - “Resultaten van de nieuwe James Webb Space Telescope”
    https://www.youtube.com/@kng-groningen9130/streams
    https://www.youtube.com/channel/UCY3HqgrbspTBPBIcwZnHs0A/videos
    https://www.youtube.com/watch?v=fWYubYd-BTE&t=23s
    De James Webb Space Telescoop (JWST) is succesvol gelanceerd op 25 december 2021 en bevindt zich nu op een afstand van 1.5 miljoen kilometer van de aarde. Deze 6.5m telescoop in de ruimte geeft ons schitterende nieuwe plaatjes van de hemel in het infrarood, met een 10 keer hogere ruimtelijk resolutie vergeleken met eerdere telescopen en een veel grotere gevoeligheid. Tijdens deze lezing geef ik een overzicht vanaf de bouw van de telescoop met zijn instrumenten, de lancering, tot en met de eerste plaatjes ruim een jaar geleden. Vervolgens leg ik uit hoe deze JWST waarnemingen nieuwe inzichten geven over de chemische samenstelling van het materiaal waaruit planeten ontstaan en de samenstelling van de atmosferen van planeten rond andere sterren. Beide zijn erg belangrijk om te begrijpen hoe uniek ons eigen zonnestelsel mogelijk is.

  • James Webb Space Telescope - First year of discoveries

    https://www.youtube.com/@DeKNAW
    https://www.youtube.com/@DeKNAW/streams
    Op 11 juli 2022 verscheen de eerste foto van de James Webb Space Telescope. Dit beeld is het diepste en scherpste infraroodbeeld van het verre heelal tot nu toe, en bekend als Webb's First Deep Field. Dit deel van het heelal beslaat een stuk hemel dat ongeveer zo groot is als een zandkorrel die iemand op de grond op armlengteafstand houdt. Tijdens dit symposium op 14 november 2023 staan we stil bij de vele verrassende ontdekkingen door deze meest gevoelige ruimtetelescoop ooit.


  • We zijn er even tussenuit geweest maar nu weer terug met nieuwe afleveringen!! Deze aflevering met landschapsarchitect Thijs de Zeeuw die ons meenam naar
    @ARTIS
    . We hebben het over wild natuur in een dierentuin, wie is te gast en wie kijkt naar wie? Check: https://spoti.fi/3pVtbai

  • Wat doet licht met natuur?
    @KamielSpoelstra van het @niooknaw legt ons uit hoe vleermuizen reageren om licht en hoe je dat onderzoekt. En hoe werkt dat met die groen lantaarnpalen? Luister de Podcast Nieuwe Natuur: https://t.co/wqYNuNWTCp Wat is het effect van licht op natuur? Die vraag stellen wij Kamiel (Ecoloog – NIOO Wageningen en licht expert). Kamiel legt ons uit wat de impact is van licht op flora en fauna. Maar ook hoe belangrijk donkerte is voor de natuur. Hij legt ons uit hoe vleermuizen en uilen reageren op licht en wat we kunnen doen om lichtvervuiling te kunnen voorkomen. En die groene lantaarnpalen, hoe zit dat?
  • 4 Podcast Nieuwe Natuur: Louwra Postma van

    @IVNNederland
    over #tinyforest! We spaken over hoe zo'n bos tot stand komt, wie het aanlegt en hoe belangrijk deze bossen zijn voor #natuureducatie. En natuurlijk de over de vraag, is dit nieuwe natuur? Check: https://spoti.fi/30wWdmH


  • Morgen weer een nieuwe aflevering van de #nieuwenatuur podcast!! Maar zijn jullie er als achter wat deze kaas met nieuwe natuur te maken heeft? Check http://spoti.fi/3FIufEG
  • 4 Podcast #nieuwenatuur Johannes Regelink (

    @regelinkjr
    ) Natuurvriendelijk Boeren: Hij is #boer, ondernemer en van oudsher #ecoloog. Johannes verteld ons over zijn gemengde, ecologische, #natuurinclusieve boerderij
    @depatrijs
    . Check:https://spoti.fi/3FIufEG


  • Aflevering 3 van de podcast Nieuwe Natuur staat in het teken van groene daken.
    @DrukkerEva
    @WUR
    verteld ons over natuur of 70 meter hoogte en waarom een groen dak #nieuwenatuur is. Check: https://spoti.fi/3uNRKXT

  • En daar is aflevering 2 van de Nieuwe Natuur Podcast. Te gast: Menno Schilthuizen!!
    @schilthuizen
    Menno is een wettenschappelijke duizendpoot die ons verteld over evolutie in de stad vanaf een bankje midden in Leiden. Check de 2de aflevering hier: https://cutt.ly/TEUcLrY
  • De JNM bestaat vandaag precies 75 jaar!! En dat gaan we vieren! Vanaf 7 uur zijn we live op YouTube via:
    https://bit.ly/3dz7Mhj. 24 tm 26 september vieren we het nogmaals met een jubileum weekend voor huidige en oud leden. Check daarvoor http://jnm.nl

  • Voor de 21ste editie van de Brakona Contactdag konden we helaas niet in levende lijve samenkomen in het Provinciehuis in Leuven. Omdat er in 2020 in Vlaams-Brabant toch wel het een en het ander gebeurde op vlak van natuurstudie, organiseren de Provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt Studie een online alternatief.
    Op zaterdagvoormiddag 6 februari stond dit op het programma:
    00:01 - Inleiding door dagvoorzitter Frederik Vanlerberghe, Provincie Vlaams-Brabant
    04:55 - Het Vinne, op naar een viersterrenrestaurant voor de Roerdomp (Frederik Vanlerberghe, Provincie Vlaams-Brabant)
    37:47 - Het Meetnetten-project 2.0 (Sam Van de Poel, Natuurpunt Studie)
    48:22 - Over prachtige Bosoprollers en andere Landpissebedden in Vlaams-Brabant (Pallieter De Smedt, Spinicornis)
    1:06:45 - Habitatgebruik van Bever op de Dijle op basis van zenderonderzoek (Frank Huysentruyt, INBO)
    1:31:29 - PTT wintertellingen van vogels in Vlaams-Brabant (Marc Herremans, Natuurpunt Studie)
    1:53:12 - Het nachtvlinderjaar 2020 gezien vanuit mijn tuin (Paul Nuyts)
    2:13:45 - Plan kiekendief: eerste realisaties (Hanne Vandewaerde, Regionaal Landschap Zuid Hageland)
    2:43:30 - Monitoring van het ecoduct Groenendaal en de tunnel Flossendelle over en onder de R0 in het Zoniënwoud (Simon Feys en Jorg Lambrechts, Natuurpunt Studie)
    3:06:58 - Afsluitend woord (Bart Nevens, Gedeputeerde voor milieu, Provincie Vlaams-Brabant)


  • Exact Live 2019: Ionica Smeets


  • Posted on Νοέμβριος 14, 2023 0338 ΜΜ by ahospers ahospers | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

    Symposium biodiversiteit en leefgebieden 2021

    Biodiversiteit en Leefgebieden 2021

    Bois le Duc zaal;

    2021-12-09 Bld-Zaal - #01 Opening https://vimeo.com/655376747/bff3827b0f
    2021-12-09 Bld-Zaal - #02 Rob van der Burg en Leon van den Berg https://vimeo.com/655376784/3be2889e35
    2021-12-09 Bld-Zaal - #03 Janneke van der Loop https://vimeo.com/655377002/d27d0f24dd
    2021-12-09 Bld-Zaal - #04 Piet van den Munckhof https://vimeo.com/655377258/734669d374
    2021-12-09 Bld-Zaal - #05 Marit van Santen en Joop Schaminée https://vimeo.com/655377457/2ab09ef154
    2021-12-09 Bld-Zaal - #06 Irma Wynhoff https://vimeo.com/655377616/dfe6804a0c
    2021-12-09 Bld-Zaal - #07 Fons Mandigers https://vimeo.com/655377899/b8502b9b06
    2021-12-09 Bld-Zaal - #08 Annemarie van Diepenbeek https://vimeo.com/655389440/1732addcbb
    2021-12-09 Bld-Zaal - #09 Afsluiting https://vimeo.com/655389863/7a37395ffd

    88
    2021-12-09 Studio - #01 Opening https://vimeo.com/655378182/a2851a5364
    2021-12-09 Studio - #02 Mari de Bijl en Lizette Koekkoek https://vimeo.com/655378447/adf1eab003
    2021-12-09 Studio - #03 Mark Scheepens https://vimeo.com/655378689/cbe943389f
    2021-12-09 Studio - #04 Jochem Sloothaak https://vimeo.com/655378899/8ebb80f2e2
    2021-12-09 Studio - #05 Martijn Schiphouwer https://vimeo.com/655379102/8ebfa3a3f8
    2021-12-09 Studio - #06 Daan Drukker https://vimeo.com/655379335/330a814fd7
    2021-12-09 Studio - #07 Michiel Verhofstad - Edwin Dijkhuis - Kars Veling - Jojanneke- Bijkerk https://vimeo.com/655379658/98e61913a5
    2021-12-09 Studio - #08 Daan Custers https://vimeo.com/655389909/28f8d3c84a
    2021-12-09 Studio - #09 Afsluiting https://vimeo.com/655392665/4029ba05d9


  • Voor de 21ste editie van de Brakona Contactdag konden we helaas niet in levende lijve samenkomen in het Provinciehuis in Leuven. Omdat er in 2020 in Vlaams-Brabant toch wel het een en het ander gebeurde op vlak van natuurstudie, organiseren de Provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt Studie een online alternatief.
    Op zaterdagvoormiddag 6 februari stond dit op het programma:
    00:01 - Inleiding door dagvoorzitter Frederik Vanlerberghe, Provincie Vlaams-Brabant
    04:55 - Het Vinne, op naar een viersterrenrestaurant voor de Roerdomp (Frederik Vanlerberghe, Provincie Vlaams-Brabant)
    37:47 - Het Meetnetten-project 2.0 (Sam Van de Poel, Natuurpunt Studie)
    48:22 - Over prachtige Bosoprollers en andere Landpissebedden in Vlaams-Brabant (Pallieter De Smedt, Spinicornis)
    1:06:45 - Habitatgebruik van Bever op de Dijle op basis van zenderonderzoek (Frank Huysentruyt, INBO)
    1:31:29 - PTT wintertellingen van vogels in Vlaams-Brabant (Marc Herremans, Natuurpunt Studie)
    1:53:12 - Het nachtvlinderjaar 2020 gezien vanuit mijn tuin (Paul Nuyts)
    2:13:45 - Plan kiekendief: eerste realisaties (Hanne Vandewaerde, Regionaal Landschap Zuid Hageland)
    2:43:30 - Monitoring van het ecoduct Groenendaal en de tunnel Flossendelle over en onder de R0 in het Zoniënwoud (Simon Feys en Jorg Lambrechts, Natuurpunt Studie)
    3:06:58 - Afsluitend woord (Bart Nevens, Gedeputeerde voor milieu, Provincie Vlaams-Brabant)

  • Archeologielezing 16 februari 2022: Hollandse Zuinigheid - Merel Spithoven

    Hollandse Zuinigheid; gebruikssporenanalyse op de kleine benen spitsen met weerhaken uit mesolithisch Doggerland

    Door: Merel Spithoven, archeoloog

    In deze lezing zal Merel Spithoven de nieuwste onderzoeksbevindingen over de mesolithische kleine (kleiner dan 88,5mm) benen spitsen uit de Noordzee bespreken. Deze spitsen worden gevonden door verzamelaars op de stranden van Zuid-Holland. Gebruikssporenanalyse in combinatie met een boogschietexperiment leidde tot interessante resultaten. Al deze spitsen bleken zeer intensief gebruikte (curated) wapenpunten te zijn. Er zijn sporen aanwezig van onder andere binding, bindingsmateriaal, impact en reparaties. Het ziet er dus naar uit dat hergebruik toen al aan de orde was.

  • Werkgroep Weide- en Akkervogels Natuurpunt - Presentatie Wulpenonderzoek Vlaams-Brabant - 20/12/2022

    Deze voordracht werd gegeven als onderdeel van de tweede online bijeenkomst voor vrijwilligers van de Werkgroep Weide- en Akkervogels Natuurpunt op 20 december 2022.
    In deze presentatie vertelt Griet Nijs (Natuurpunt Studie) over haar onderzoek naar het habitatgebruik en broedsucces van de wulpen in Vlaams-Brabant. Dit onderzoek werd uitgevoerd met steun van de Provincie Vlaams-Brabant en in samenwerking met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en de Vlaamse Landmaatschappij.

  • Symposium Aardkundig erfgoed

    Aardkundig erfgoed (ook wel aardkundige waarden genoemd) omvat markante geologische, geomorfologische of bodemkundige verschijnselen die het verhaal van de vorming van ons land vertellen. Hoewel aardkundig erfgoed lang niet altijd bij iedereen bekend is, vormen aardkundige fenomenen de onderlegger van het Nederlandse cultuurlandschap. Ze dragen bij aan het unieke karakter en aan de identiteit van gebieden, maar zijn ook van belang voor de natuur en biodiversiteit. Een goede omgang met dit erfgoed is nodig om water en bodem weer sturend te maken bij gebiedsinrichting en beleidsopgaven.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2023/11/23/symposium-aardkundig-erfgoed
    Op dit symposium brengen we onderzoekers, (beleids-)adviseurs, ontwerpers en beheerders samen om inspirerende praktijkvoorbeelden te delen over hoe (kennis over) geomorfologie/bodem/ondergrond gebruikt wordt voor waterbeheer, natuurbeheer en gebiedsontwikkeling. Daarnaast kijken we hoe het bredere publiek betrokken kan worden bij (het verhaal achter de) aardkunde in relatie tot archeologie, cultuurhistorie en biodiversiteit.

    De bijeenkomst is een samenwerking tussen RCE, TNO Geologische Dienst Nederland en WENR (Wageningen University en Research).

    Hierbij bevestigen wij uw aanmelding voor Symposium Aardkundig erfgoed - 23 november 2023.
    Bewaar deze e-mail goed.

    Terugkijken
    Het programma wordt opgenomen. Mocht u er toch niet live bij kunnen zijn, kunt u met dezelfde link het webinar ook terugkijken.

    Op onze website vindt u het volledige programma.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2023/11/23/symposium-aardkundig-erfgoed

    Aardkundig Erfgoed

    Tijd Onderdeel
    9.30 Inloop aan het Smallepad 5, Amersfoort
    9.40 Digitale inloop
    9.45 Welkom en inleiding door Henk Baas en Harm Jan Pierik, dagvoorzitters, afdeling Landschap, RCE
    10.00

    Nieuwe kennisproducten aardkundig erfgoed: inspiratie voor beheer en inpassing

    Harm Jan Pierik, RCE

    10.25

    Waarom Landschap Overijssel aardkunde en landschap in elkaar schuift

    Martijn Horst, Landschap Overijssel

    11.00 Pauze
    11.30

    Geomorfologisch herkarteren van Aardkundig Waardevolle Gebieden

    Tom Harkema, WENR

    12.00

    Aardkundige waarden in Aspiring UNESCO Global Geopark Schelde Delta: Fundamenteel en verbindend

    Patrick Kiden, TNO-Geologische Dienst Nederland

    12.30 Lunch
    13.30

    Aardkundige waarden in Drenthe: van beleid naar praktijk

    Anja Verbers, Landschapsbeheer Drenthe

    14.00

    Nieuws van de Peelrandbreuk(zone): van belemmeringen naar kansen

    Rimbaud Lapperre: VU/Landslide adviesbureau

    14.30 Pauze
    15.00

    Landschap voor de toekomst. Voorbeelden van een interdisciplinaire benadering tussen aarde, natuur en mens als vertrekpunt voor ruimtelijke opgaven

    Harm Smeenge, De Bosgroepen/Van Hall Larenstein

    15.30

    De bocht afgesneden: Hoe grip op het verloop van de Maas houvast geeft voor een duurzaam ontwerp voor rivierverruiming

    Reinier Ellenkamp, RAAP

    16.00 Afronding, vervolg
    16.15 Afsluiting
    Voor de aanwezigen wordt er na afloop een drankje geschonken

  • Posted on Νοέμβριος 14, 2023 0334 ΜΜ by ahospers ahospers | 0σχόλια | Αφήστε ένα σχόλιο

    Αρχεία